Katha - de kunst van preken

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 15 okt 2009 om 14:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage
Decennia2000-2009
Lengte29'44"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Als introductie tot het onderwerp, van deze reportage, worden willekeurige mensen op straat de vraag gesteld of zij weten wat een Katha is en wat zij hiervan vinden. De uitleg over het onderwerp komt van Pandit Mahesh Bharatsingh. Zijn uitleg wordt geïllustreerd door beelden van een Katha. Hierna is Professor Anne van der Meiden (theoloog, emeritus hoogleraar communicatie) aan het woord die zijn visie geeft over het overbrengen van het geloof. Hij is van mening dat dit veelzijdig moet gebeuren omdat er anders te weinig mensen bereikt zullen worden. Verder wordt er in deze aflevering uitleg gegeven aan twee studenten die deelnemen aan een opleiding om Pandit te worden. Aan hen wordt uitgelegd hoe zij het beste een preek kunnen overbrengen. Hierbij wordt de hulp van een Hindoestaanse toneelregisseur ingeroepen. De vraag die in deze reportage centraal staat is op welke manier en met welke middelen een preek goed overgebracht kan worden in de hedendaagse cultuur.


Makers

Productie Rahman Films International

Productieleiding Robert Sukhai

Redactie en samenstelling Manish Dixit

Productie en regie Ramdjan Abdoelrahman

Eindredactie Chander Mathura

OHM


Achtergrondinformatie

Het onderwerp van deze religieuze reportage is Katha, de kunst van preken. De reportage is gemaakt in opdracht van Stichting Organisatie Hindoe. Een Katha is een vorm van preek/lezing die wordt uitgevoerd door een Pandit; een priester. De Katha is een belangrijk onderdeel van het hindoe ritueel en kan gezien worden als een toelichting op een preek of Bijbeltekst. De rol van pandit is echter sterk veranderd door de tijd heen. Het goed overbrengen van kennis over het geloof door de Pandit is een grotere uitdaging geworden. De hedendaagse cultuur en samenleving is namelijk aanzienlijk sneller en slimmer geworden, bijvoorbeeld door internet, literatuur en onderwijs. De vraag is daarom ook hoe de pandit hier communicatief op in kan spelen en zo ervoor kan zorgen dat hij zijn boodschap kan blijven verspreiden en de jongeren bereikt blijven worden.