Kees Boot

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamKees Boot
GeborenDronten, 26 maart 1970
Functiesacteur
Bekend vanDe afdeling, All stars, Maten, Lek
Periode actief1995-heden
Werkt samen metPieter Verhoeff, Jack Wouterse, Dennis Bots

Kees Boot in de media
Oeuvre van Kees Boot

Grote kans dat televisiekijkers hem nog kennen als manager John uit een bekende soepreclame. Kees Boot heeft inmiddels wel bewezen dat hij meer in zijn mars heeft. Niet alleen is hij veel op televisie te zien, ook heeft hij meerdere films op zijn naam staan en weet hij net zo goed het theaterpubliek voor zich te winnen.

Zijn carrière begint op het toneel bij het gezelschap Tevengebroed, die zijn naam ontleent aan de gelijknamige debuutvoorstelling in 1994. Daar deelt hij zijn liefde voor klassieke romans met collega’s als Daniël Boissevain en Ruben Lürsen. De producties van Tevengebroed zijn echter niet zo groots en meeslepend als de inspiratiebronnen doen vermoeden. Zo is de voorstelling Bierkaai uit 1998 gebaseerd op Cervantes’ Don Quichot maar is de uitvoering ervan sober. Met hetzelfde gezelschap is Kees in 2000 te zien in Kaalslag en in 2002 volgt Out.

Net als vele andere acteurs van zijn generatie volgt Kees een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Na zijn afstuderen in 1995 krijgt hij al snel een gastrol in Baantjer, waarin hij later nog tweemaal als andere personages te zien is. In datzelfde jaar laat Kees zijn hartstocht voor wereldliteratuur blijken in King Lear, naar het stuk van Shakespeare, van het Amsterdams Bos. Daarop volgen rollen bij diverse toneelgroepen, waaronder in Maat voor Maat van het Nationeel Toneel en in Arturo Ui van het NNT (wederom een klassieke adaptatie, ditmaal naar de tekst van Brecht).

In 2009 krijgt hij zijn eerste musicalrol aangeboden, als de vader van kleine Ciske in Ciske de Rat: De Musical.

Prijzen en onderscheidingen

Arlecchino voor beste mannelijke bijrol in de voorstelling Popcorn (2003).