Kees Holierhoek

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamKees Holierhoek
GeborenDelft, 14 oktober 1941
FunctiesScenarioschrijver
Bekend vanWaaldrecht, De Lemmings, De schaduw van het water, Klaverweide
Periode actief1965 - 2002

Kees Holierhoek in de media
Oeuvre van Kees Holierhoek

Kees Holierhoek groeit op in katholieke huize. Hij studeert Nederlandse taal- en letterkunde en gaat tijdens zijn studententijd schrijven voor het toneel. Al snel met succes; zo krijgt hij in 1964 op drieëntwintigjarige leeftijd de Reina Prinsen Geerlingsprijs voor zijn verhalenbundel slow-quick-slow.

Van 1965 tot 1973 schrijft Holierhoek hoorspelen, onder andere voor de VARA, de KRO en de AVRO. Vanaf de jaren zeventig komt daar het schrijven van scenario's voor televisie bij. Voor de VARA schrijft hij onder andere mee aan series als Waaldrecht, Klaverweide en De Lemmings.

Deze series zijn alle drie door meerdere auteurs geschreven, hiermee geeft de VARA auteurs, die eerder al hebben geschreven voor radio of toneel, een kans om zich te ontwikkelen binnen televisie. Waaldrecht gaat over het maatschappelijke leven in een gefingeerde stadswijk. Waar Holierhoek bij Waaldrecht de afleveringen nog invult aan de hand van de instructies die hij van de VARA krijgt, maakt hij in 1974 voor de serie Klaverweide zelf een ontwerp voor de serie en verzint hij de thema’s voor de individuele afleveringen. De serie is gebaseerd op de gebeurtenissen rond een bestemmingsplan voor een nieuwe wijk. Voor De Lemmings (1980) schrijft Holierhoek drie afleveringen over een gezinslid van een Amsterdams arbeiders gezin.

In de jaren tachtig schrijft Holierhoek zes eenakters voor de NCRV. Enkele hiervan zijn Onvoltooid verleden (1981) over een vader die de confrontatie met het verleden opzoekt, Verdachte omstandigheden (1981), een misdaadverhaal over een vader die zich schuldig voelt over de dood van zijn dochter, en De schaduw van het water over een christelijk gezin in Zeeland ten tijde van watersnoodramp. Dit laatste werk wordt in 1983 bekroond met de de Visser Neerlandia prijs.

Voor de NOS schrijft Holierhoek in 1982 Turkse aarde, Hollandse bodem over de problemen waar Turkse immigranten van de eerste en tweede generatie bij hun komst naar Nederland tegenaan kunnen lopen.

Naast zijn werk voor televisie werkt Holierhoek mee aan het scenario voor de speelfilm Soldaat van Oranje (1977), een film over de belevenissen van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema uit de Tweede Wereldoorlog.

In 1986 krijgt Holierhoek de Edmond Hustinxprijs uitgereikt voor zijn hele oeuvre. In de jaren hierna gaat Kees Holierhoek minder schrijven en houdt hij zich als voorzitter van de LiRA, de stichting Literaire Rechten Auteurs, voornamelijk bezig met de auteursrechtelijke positie van de scenarioschrijver.