Kentering

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1929-1932
Beschikbaar in archief[1]
Genredocumentaire, opdrachtfilm
Decennia1930-1939
Mediumbioscoop


Beschrijving

In 1929 krijgt Jan Hin de opdracht om een film te maken voor het RK Werkliedenverbond. Uitgangspunt voor de film is de veertigste verjaardag van de encycliek ‘Rerum Novarum’. De rooms-katholieke arbeidersbeweging baseert haar actie op het in mei 1891 door paus Leo XIII uitgevaardigde stuk, waarin de kapitalistische uitbuiting veroordeeld wordt. Op 9 september 1932 gaat de RKWV-film te Utrecht in première.

Omdat het jubileum van ‘Rerum Novarum’ al achter de rug is, heeft Jan Hin besloten de titel te veranderen in Kentering. De symboliek van deze titel ontgaat niemand: zoals de encycliek ‘Rerum Novarum’ een kentering in het leven van de arbeiders teweeg had gebracht, moet de film een kentering in de Nederlandse katholieke filmproductie teweegbrengen.

Kentering verbindt het lot van het arbeidersgezin via een duif met paus Leo XIII en zijn encycliek ‘Rerum Novarum’. De verspreiding van de encycliek visualiseert Jan Hin door een flitsende beeldmontage. Tevens maakte hij gebruik van visuele ‘grappen’, zoals het toetsenbord van een zetmachine, waarvan één voor één, in close-up, de letters r e r u m n o v a r u m naar beneden zakken. De sequentie waarin katholieke geestelijken de encycliek vanaf de kansel bekend maken, biedt Hin de gelegenheid tot mooie beeldcomposities.

Kentering krijgt gunstige kritieken, niet alleen in de katholieke pers. De Uitkijk is al meteen in een vertoning van Kentering geïnteresseerd. De financiële onderhandelingen verlopen echter niet geheel vlekkeloos, waardoor de film pas in februari 1933 in het avant-garde filmtheater wordt vertoond. Toch bereiken Hinfilm ook signalen dat Kentering niet door iedereen gewaardeerd of begrepen wordt. Een mededeling in het Nieuw Weekblad voor de Cinematografie, dat vertegenwoordigers van Duitse katholieke arbeidersorganisaties de film ongeschikt achten voor Duitsland, zorgt zelfs voor paniek.

Makers

Regie Jan Hin

Montage Jan Hin

Camera Jan Hin Toon Hin,Kees Strooband

Productie Hinfilm

Draaiboek Albert Kuyle

Opdrachtgever RK Werkliedenverbond