Kerwin, teken van de tijd

Uit B&G Wiki

NOS - 1985

Regie: Froukje Bos

Muziek: Michiel Koperdraat

Reportage van Froukje Bos over Kerwin Duinmeijer, een Antilliaanse jongen die in 1983 in Amsterdam uit racistische motieven door een skinhead werd vermoord. De documentaire geeft een beeld van het groeiende racisme onder jongeren in Nederland en tegelijkertijd van de strijd die jongeren tegen racisme voeren.

Na de dood van Kerwin Duinmeijer hebben een aantal Amsterdamse scholieren het Scholierenkomité voor Vrede en Anti-racisme opgericht. Ze willen dat de dood van Kerwin Duinmeijer niet wordt vergeten en binden de strijd aan tegen racisme, bijv. door het verwijderen van leuzen die op muren zijn gekalkt en het verspreiden van foldermateriaal.

Interviews hierover met: - Erik Duinmeyer, de pleegbroer van Kerwin, over de avond van de moord; - een vriend van Kerwin Duinmeijer; - de pleegzus van Kerwin Duinmeijer; - Jeroen, lid van het Scholierenkomité; - Ilja, lid van het Scholierenkomité; - div. andere jongeren van het Scholierenkomité;

Shots: door het hele programma div. shots van het Scholierenkomité voor Vrede en Anti-fascisme: oa posters aanplakken voor de anti-racismeweek, overschilderen van leuzen + discussie met racistische jongeren die anti-racismeposters van de muur trekken, uitdelen van folders voor de anti-racismeweek en discussies met div. voorbijgangers, overschilderen van leuzen, stencillen van actiefolders, uitdelen van kranten.

Nog altijd staat Kerwin symbool voor de strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. In 1984 is het standbeeld Mama Baranka (moeder rots) ter nagedachtenis aan hem opgericht. Nog ieder jaar wordt Kerwin herdacht op 20 augustus met een tocht van de Dam naar het Vondelpark.