Kortegolf luisterrapport

Uit B&G Wiki

Kortegolf luisterrapport

Hoewel veel landen hun uitzendingen op de korte golf hebben gestaakt, is het toch nog steeds mogelijk succes te hebben bij de jacht naar verafgelegen zenders. De luisteramateur kan uren aan de kortegolfontvanger zitten en met een scherp oor de ether doorzoeken. Het frequentiegebied bevindt zich tussen de 2 en 30 megahertz.

voorwaarden

Voorwaarde voor ontvangst is uiteraard een goede antenne. Wat ook helpt is een ontvanger met de mogelijkheid te schakelen tussen de diverse golfbereiken zodat de juiste afstemming goed verloopt. Deze voorziening heet “bandspreiding”. Er zijn verschillende gebieden die apart worden ingeschakeld, bijvoorbeeld de 25 meter band, of de zogenaamde tropenband van 31 meter. Voor kortere afstanden wordt geschakeld naar de 49 meterband waar voor ons in Nederland vooral Europese stations kunnen zitten. Deze bandspreiding zorgt er voor dat verschillende zenders niet te dicht op elkaar zitten zodat ze elkaar niet storen omdat de radio in staat is een heel smal gedeelte van de band op te pikken en dit als het ware uit te rekken.

SINPO

Wanneer een buitenlands station wordt beluisterd probeer je een luisterrapport op te stellen. Daarin worden enkele essentiële zaken vermeld. Hiervoor gebruiken we de SINPO code. S= signaalsterkte, I= interferentie(storing) van andere bronnen, N =noise ofwel ruis, P=propagatie storingen zoals fading, en de O staat voor Over het algemene indruk van de kwaliteit van ontvangst. De beoordeling wordt gegeven in getallen van 1 = slecht tot 5 = prima. Wanneer dit rapport wordt opgestuurd naar het station krijgt men een nette bedankkaart terug. Dit is de QSLkaart welke ook in zendamateurkringen veel wordt gebruikt. Het station zal een aantal keren een adres doorgeven waar de rapporten naartoe gestuurd kunnen worden.