Lang leve de koningin

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1996
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreSpeelfilm
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie

Titel Shot


Beschrijving

Lang leve de koningin is een Nederlandse speelfilm uit 1995. Het is een kinderfilm, met Tiba Tossijn als Sara, het hoofdpersonage van de film, en Monique van de Ven als een denkbeeldige koningin van een schaakspel. De kleine Sara kent haar vader niet, en is een nogal in zichzelf gekeerd meisje. Maar als ze met behulp van een schaakboek over een charmante koningin leert schaken krijgt ze de kans om zichzelf te ontplooien en haar vader die een schaakgrootmeester is te ontmoeten. De film is geregisseerd door Esmé Lammers.

Makers

Regie Esmé Lammers

Script Esmé Lammers

Productie Laurens Geels, Dick Maas

Cast

Tiba Tossijn - Sara

Monique van de Ven - Witte Koningin

Derek de Lint - Sara’s Vader

Lisa de Rooy - Sara’s Moeder

Pieter Lutz - Sara’s Grootvader

Rudolf Lucieer - Onderwijzer

Sophia Dijkgraaf - Mariette

Geert Lageveen - Vader Victor

Rene Nijman - Victor

Achtergrondinformatie

De film is geregisseerd door Esmé Lammers, de kleindochter van de legendarische schaker Max Eeuwe. Het is niet de eerste film door Esmé Lammers over schaken: in 1989 studeert ze af aan de Filmacademie met De schaker en de dame. Het lijkt een terugkerend thema voor Lammers. De film is geïnspireerd door het boek Oom Jan leert zijn neefje schaken van Max Euwe en Albert Loon. Esmé Lammers heeft het boek zelf naar een scenario vertaald. De film zou eerst als een televisieproductie de wereld in gaan, maar vanwege afzeggingen van de gewenste regisseur en producent valt het project in het water. Uiteindelijk weet de levenspartner van Esmé Lammers, Dick Maas, samen met zijn businesspartner Laurens Geels de productie in handen te krijgen. Zij besloten om het om te toveren tot een speelfilm voor het witte doek met Esmé Lammers als regisseur.

Voor de film wordt een enorm schaakpaleis gebouwd in één van de studio’s van Film Factory in Almere. Er wordt ook op locatie gefilmd o.a. in Amsterdam, Muiden, Weesp en Culemborg. De film wordt goed ontvangen door het publiek en recensenten en ontvangt meerdere prijzen waaronder de Grote Prijs van het Cinekid festival 1995.