Lars Soerink

Uit B&G Wiki
Versie door Pippi (overleg | bijdragen) op 4 jun 2018 om 11:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Lars Soerink (Bron: Lars Soerink)

NaamLars Soerink
GeborenGouda, 3 december 1979
Functiesnatuurfilmer, cameraman, natuurfotograaf, ecoloog, perswoordvoerder
Bekend vanSchatkamer van de Veluwe
Periode actief- heden
Werkt samen metRuben Smit, Rollin Verlinde
Externe infoWerk van Lars Soerink op website fotocollectief Vildaphoto, Website Lars Soerink


Lars Soerink is natuurfilmer en -fotograaf, ecoloog en perswoordvoerder van Vogelbescherming Nederland.

Jeugd, opleiding en werkervaring

Soerink is nog maar vijf jaar oud als hij zijn eerste, heel simpele camera oppakt. Vastleggen wat hem fascineert wordt van een hobby gaandeweg een ‘roeping’. Hij studeert ecologie en gaat in 2003 aan de slag bij de Vogelbescherming, onder andere als hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Vogels+’. Daarnaast werkt hij natuurfilmer en is hij als natuurfotograaf aangesloten bij fotocollectief Vilda.

Lars Soerink in het veld (Bron: Lars Soerink)

Specialisme

Soerink werkt in heel Europa, van Spitsbergen tot Spanje. Zijn specialisme is het in beeld brengen van landschappen, met als wat daarin leeft. In het hoge noorden filmt hij het leven van kleine rietganzen, ijsberen, walvissen en poolvossen. In België filmt hij al jarenlang het natuurherstel van de rivier de Schelde. Hij doet dit vaak vanuit een helikopter om de overzichten van landschappen goed in beeld te brengen. Tussen deze projecten door filmt hij in zijn studio in het Gelderse Leuvenheim de kleine details met microscooplenzen, of wacht hij op speciaal diergedrag in een nagebouwd stukje biotoop - een kleine filmset - voor onderwaterinsecten.

Publicaties en producties

Zijn foto’s zijn gebruikt in publicaties als Grasduinen, Roots, Geo, National Geographic en NRC Handelsblad. Voor Teleac presenteert Soerink in 2007 een item over fotografie en filmen in de programmareeks Een tuin vol vogels. Samen met filmmaker en producent Ruben Smit werkt hij in 2017 aan de documentaire De Schatkamer van de Veluwe. Ook filmt hij voor de Collectie Natuurbeelden (2017), een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde fragmenten van de Nederlandse natuur. Soerinks documentaire over het land tussen Veluwe en IJssel is in de maak.