Louis Maurenbrecher

Uit B&G Wiki
Versie door Vkuypers (overleg | bijdragen) op 7 feb 2014 om 15:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Familie Maurenbrecher.jpeg

NaamLouis Lucien Angèle Maurenbrecher
GeborenTjimahi, Java, 17 maart 1904
GestorvenBondowoso, 2 juni 1975
Functiesamateurfilmer
Bekend van
Periode actief1935-1954
Externe infoLouis Maurenbrecher op het Amateurfilm Platform

Louis Maurenbrecher in de media
Oeuvre van Louis Maurenbrecher

Louis Lucien Angèle Maurenbrecher is geboren op Tjimahi, Java, in 1904 als zoon van een militair gezaghebber. Hij volgt de H.B.S. te Bandoeng en Soerabaja, wordt toegelaten tot de studie voor Bestuursambtenaar en volgt Indologie te Leiden. In 1930 treedt hij in dienst bij de Algemene Bestuursdienst in Djombang (Oost-Java). Hij trouwt in datzelfde jaar met Joyce Lucy Brain. Een jaar later wordt hun eerste dochter, Femke Joyce, in Modjokerto geboren. Na 3,5 jaar wordt Maurenbrecher overgeplaatst naar Wonosari, waar in Djokja hun tweede dochter Louise wordt geboren. Hij krijgt in 1937 recht op 13 maanden verlof, die hij doorbrengt in Naarden. In mei 1938 wordt hij tot Controleur Kolonisatie benoemd. Hij loopt eerst 'stage' op Tandjong Karang, Lampongse districten. In juli van dat jaar wordt hij geplaatst in Masamba, Zuid-Celebes, waar Javaanse gezinnen vanaf het overbevolkte Java worden verhuisd naar minder dichtbevolkte gebieden
In 1942 wordt hij geïnterneerd door de Japanners en in het krijgsgevangenenkamp te Makassar geplaatst. In 1944 brengen ze hem over naar een burgergeïnterneerdenkamp in ParePare, van waaruit hij na bombardementen wordt verplaatst naar een boskamp bij Bodjo in oktober 1944 en een boskamp bij Balokan in 1945.
Na de capitulatie van Japan organiseert hij mee het bestuur te Makassar en brengt in 1947 zes maanden recuperatieverlof door in Naarden. Hij wordt in december dat jaar belast met het bestuur over de Ommelanden van Batavia en op 25 augustus 1948 overgeplaatst naar Poerwakarta. In 1950 volgen weer 11 maanden verlof wegens langdurige dienst in Naarden. Zijn laatste werkperiode,van 1950 tot 1954, brengt hij door in vaste dienst van het Gouvernement van Nieuw-Guinea, waar hij benoemd wordt tot Resident van West Nieuw-Guinea te Sorong. Op 1 april 1954 gaat hij met pensioen.
Hij heeft een grote interesse in de natuur, in handenarbeid en in sport en is daarbij ook een begenadigd amateurfotograaf en cineast.

De amateurfilms van Maurenbrecher zijn merendeels gemaakt tussen 1937 en 1939 en spelen zich deels af in Nederlands-Indië, deels in Nederland als Maurenbrecher met verlof is. Hij filmt zijn familie bij allerlei uitstapjes en bezoeken maar heeft ook oog voor de natuur en de lokale bevolking van Nederlands-Indië. De films zijn over het algemeen zwart-wit. Er is een klein fragment in kleur uit 1937 van een herfstwandeling van de familie.