Mana tussen hemel en aarde

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte87”58’
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële website


Beschrijving

In deze documentaire uit de serie [Dokwerk] wordt uitleg gegeven over het begrip mana; Mana is een vorm van autoriteit en waarde. Een voorwerp bezit mana als het een gevoel produceert dat waarde heeft. Elke cultuur bevat zijn eigen vormen en objecten van mana. De makers van deze documentaire gaan daarna op zoek. Zo bezoeken zij onder andere een kersenbloesem, een Rembrandt schilderij en de lowrider cultuur. Door deze culturen op te zoeken, hopen de ze een nieuwe kijk op de wereld te creëren. Het geloof war mana mee gepaart gaat is volgens de makers niet alleen religie, het bepaalt onze geschiedenis, economie en persoonlijk geheugen.

Makers

Regie [[Peter Friedman][Roger Manley]] Productie Jaques Debs, Delphine Morel, Peter Friedman, Roger Manley, Scarabee Film Productions NL Redactie Robert Bollen, Annemarie Oomen, Geerle van der Wijk Camera Jaques Bessse, Van Theodore Carlson, [ Eric Guichard]] Geluid Christian Lutz Montage Laurent Pineau Omroep NPS

Achtergrondinformatie

Mana, Tussen Hemel en Aarde is uitgezonden binnen de documentaire serie [Dokwerk]. De documentaire is zowel Nederlands, Amerikaans, Duits als Frans. De Nederlandse bijdrage aan deze documentaire is het productiewerk van Scarabee Film Productions. De documentaire heeft dan ook als officiële titel Mana: Beyond Belief. De Nederlanse titel is alleen voor Dokwerk gebruikt en is geen officiële titel van de film. De film heeft op verscheidene festivals gedraaid waaronder het IDFA en het San Fransisco Internation Film Festival. Friedman en Manley wilde in eerste instantie een film over geloof maken, maar stuitte daarmee op problemen: hoe film je geloof? De Polynesische term mana was de uitkomt op deze vraag omdat hier het geloof wordt geprojecteerd op een fysiek voorwerp. Door voorwerpen op te zoeken waar een groep mensen grote waarde aan hecht hoopte de makers de kijkers een glimps te geven van het geloof wat gepaard gaat met het betreffende voorwerp. Tevens bevat de documentaire geen voice over of andere narratieve standaard technieken . Hier is voor gekozen zodat de kijker zelf een vrije interpretatie aan de film kan geven. De film is bovenal een audiovisuele ervaring. De kijker kan hierdoor zelf kiezen hoe diep hij/zij in het onderwerp kan opgaan.

Trivia

De documentaire is op 17 verschillende plaatsen rond de gehele wereld opgenomen.