Martijn Lindenberg

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door DofT (Overleg | bijdragen) op 17 okt 2012 om 13:01 (Prijzen en onderscheidingen)

Ga naar: navigatie, zoeken
Martijn Lindenberg in 1980

NaamMartijn Lindenberg
GeborenAmsterdam, 20 mei 1945
FunctiesRegisseur
Bekend vanDe voetballer van het jaar, Een voor Afrika, Studio Sport, Vak M
Periode actief1969 - heden
Werkt samen metMart Smeets,Jack van Gelder,Kees Buurman

Martijn Lindenberg in de media
Oeuvre van Martijn Lindenberg

Lindenberg is een Amsterdamse straatjochie: slim, goed gebekt en voor niemand bang. Als zeventien-jarige gaat hij in 1962 bij de NTS werken als kabelsjouwer. Hij is niet onbekend met de omroep, omdat zijn moeder Lies de Wind als actrice regelmatig voor de camera heeft gestaan en thuis veel collega's ontvangt. Ook zijn vader is acteur en later directeur van het Zuidelijk Toneel. Als kind mag Martijn meewerken in Openluchtspelen, maar ziet het toneel niet als zijn ding. Hij valt op door zijn grote belangstelling voor televisie en krijgt de kans om cameraman te worden.


Regisseur

In 1969 treedt hij in dienst bij de NOS sportafdeling als regisseur. Evenals zijn vader houdt hij van sport en hij brengt het tot basketbalscheidsrechter op het hoogste niveau en kent vanuit die tijd Mart Smeets en Jack van Gelder die ook beiden actief zijn in het Nederlandse Basketbal. Met zijn werk als regisseur van sportevenementen wint Lindenberg diverse prijzen en raakt ook internationaal bekend als regisseur. Hij wordt vaak gevraagd in het buitenland om te regisseren. Hij is een regisseur in hart en nieren: kan snel reageren op onverwachte situaties en wil alles zoveel mogelijk zelf onder controle houden. Lindenberg kent geen rem.


Televisie versus radio

Hij zorgt voor optimale commentaarposities voor de TV-commentatoren, wat hem strijd oplevert met zijn radio-collega's. Immers een TV-commentator moet datgene verslaan wat zichtbaar is voor de kijkers en een radio commentator moet een ooggetuige verslag geven van de gebeurtenissen voor de luisteraars. Volgens Lindenberg geldt: eerst TV dan de rest. Wanneer voor de Olympische Spelen in Los Angeles (1984) Radio en Televisie de handen ineen slaan en vanuit één studio in Hilversum hun programma's presenteren en ook de studiofaciliteiten in L.A. gedeeld worden, gaat de samenwerking veel beter. Als de sportafdelingen van Radio en TV samengevoegd worden tot één sportafdeling is de samenwerkeing helemaal goed.


Studio Sport

Bij Studio Sport zijn er altijd wel strubbelingen geweest. Door het NOS-bestuur aangestelde chef's worden vaak niet geaccepteerd door de verslaggevers en bureauredacteuren.

In 1998 wordt Lindenberg chef Studio Sport en verspeelt door zijn tekortkomingen op sociaal gebied het krediet bij de redactie. Met de regie van de inhuldiging van koningin Beatrix laat hij zien dat een goede sportregisseur ook andere uitzendingen tot een goed einde kan brengen. De keuze van Lindenberg is in eerste instantie door de NOS-leiding gemaakt, omdat hij als enige met veel camera's kan werken en overzicht houdt.

Tegenwoordig is hij werkzaam als regisseur, adviseur en uitvoerend producer.


Prijzen en onderscheidingen

1997 Ere Zilveren Nipkowschijf

1984 Emmy Award registratie wielrennen OS 1984 Los Angeles