Maryam Hassouni

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 18 feb 2010 om 13:49

Ga naar: navigatie, zoeken
NaamMaryam Hassouni
GeborenAmsterdam, 21 september 1985
Functiesacteur
Bekend vanDunya & Desie, Offers, Shouf shouf
Periode actief2002-heden
Werkt samen metDana Nechustan, Albert ter Heerdt, Christine van Stralen, Eva van de Wijdeven

Maryam Hassouni in de media
Oeuvre van Maryam Hassouni

Ze is altijd al op zoek geweest naar wie ze werkelijk is. Haar interesses lopen dan ook flink uiteen: van sport tot psychologie, van museologie tot rechten. Maryam Hassouni lijkt de rustheid zelve, maar is net als ieder ander (jong)volwassene bezig haar identiteit vorm te geven en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Met behulp van een zogenaamde lifecoach leert ze doelen te stellen en de chaos in haar hoofd te ordenen.

De ouders van Maryam zijn aan het begin van de jaren tachtig naar Nederland geëmigreerd. Maryam is geboren en getogen in Amsterdam, maar wordt door haar multiculturele achtergrond beschouwd als Nederlands-Marokkaanse actrice. Vanwege haar Arabische uitstraling wordt ze dan ook vaak gecast als allochtoon. Daar heeft ze geen bezwaar tegen, zolang haar personage maar inhoud heeft.

Ondanks dat ze enkel dramalessen heeft gevolgd op het voortgezet onderwijs en nooit naar de toneelschool is geweest, weet Maryam in 2002 een rol te bemachtigen in de internationaal geroemde serie Dunya & Desie. Ondertussen rondt ze haar eindexamen HAVO af, waarna ze zich aanmeldt voor de opleiding Museologie en vervolgens Rechten studeert.

Na de bekroonde serie Dunya & Desie volgt opnieuw een succesvolle samenwerking met regisseur Dana Nechustan. In de televisiefilm Offers speelt ze een zelfmoordterroriste. De rol wordt bekroond met de prestigieuze Emmy Award.

In 2008 wordt Hassouni tijdens het Internationaal Filmfestival in Berlijn uitgeroepen tot een van de negen Shooting Stars, een titel die toegekend wordt aan veelbelovende Europese talenten. Volgens de jury bezit ze een "exotische uitstraling gekoppeld aan een genuanceerde acteerstijl".

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste dramaserie Dunya & Desie (2003)

Emmy Award voor beste buitenlandse tv-actrice in Offers (2006)

Emmy Award, nominatie voor Dunya & Desie (2006)