Maryam Hassouni

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 16 feb 2010 om 09:47

Ga naar: navigatie, zoeken
NaamMaryam Hassouni
GeborenAmsterdam, 21 september 1985
Functiesacteur
Bekend vanDunya & Desie, Offers, Shouf shouf
Periode actief2001-heden
Werkt samen metDana Nechustan, Albert ter Heerdt

Maryam Hassouni in de media
Oeuvre van Maryam Hassouni

Maryam Hassouni wordt geboren en groeit op in Amsterdam. Haar ouders zijn begin jaren tachtig naar Nederland gekomen. Ze heeft een jongere broer en zus. Hassouni wordt beschouwd als Nederlands-Marokkaanse actrice, zelf ziet ze zich vooral als Nederlands. Van de Marokkanse cultuur kent ze weinig, al gaat ze er graag naar toe om familie te bezoeken.

Ze is vijftien als ze gevraagd wordt voor de rol van Dunya in de serie Dunya & Desie. Ze krijgt de smaak te pakken, ze haalt haar eindexamen HAVO in 2003 en studeert Museologie en Rechten, maar maakt de studies niet af om zich op haar carrière te richten.

Na de bekroonde serie Dunya & Desie volgt opnieuw een succesvolle samenwerking met regisseur Dana Nechustan. In de televisiefilm Offers speelt ze een zelfmoordterroriste. De rol wordt bekroond met de prestigieuze Emmy Award.

In 2008 wordt Hassouni tijdens het Internationaal Filmfestival in Berlijn uitgeroepen tot een van de negen Shooting Stars, een titel die toegekend wordt aan veelbelovende Europese talenten. Volgens de jury bezit ze een "exotische uitstraling gekoppeld aan een genuanceerde acteerstijl".

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste dramaserie Dunya & Desie (2003)

Emmy Award voor beste buitenlandse tv-actrice in Offers (2006)

Emmy Award, nominatie voor Dunya & Desie (2006)