Meijer Sluijser

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2013 om 13:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamMeijer Sluijser
GeborenAmsterdam, 9 september 1901
GestorvenBussum, 26 januari 1973
Functies journalist, omroepbestuurder, commentator
Bekend vanVARA, Radio Oranje
Periode actief1926-1971
TriviaTrivia

Meijer Sluijser in de media
Oeuvre van Meijer Sluijser

Meijer Sluijser wordt in 1919 lid van de SDAP. Hij ontwikkelt zijn talenkennis als medewerker van een internationaal arbeidssecretariaat, dat in Amsterdam gevestigd is. In 1925 behoort hij tot de oprichters van de VARA. Als redacteur werkt Sluijser in 1929 bij Het Volk en in 1933 van het colportageblad Vrijheid, Arbeid, Brood, dat de strijd aanbindt met fascisme en communisme. In 1936 wordt hij medewerker van het sociaaldemocratische familieblad Wij.

De VARA dient hij als voorzitter van de federatie Amsterdam en als lid van het hoofdbestuur. Hij wijdt drie brochures aan de radio:In de greep van Holdert – de moord op de AVRO, De zendtijd in de Tweede Kamer en Donker Nederland (over radiocensuur). In de jaren 30 organiseert hij voor de VARA verschillende inzamelingsacties. In 1930 schrijft hij het scenario voor de VARA-propaganda-geluidsfilm Stuwing. In 1934 speelt hij in de verenigingsraad van de VARA een beslissende rol in het conflict met secretaris Zwertbroek, die naar het oordeel van de meerderheid door onvoorzichtige acties de positie van de VARA in gevaar brengt en daarom ontslagen moet worden.

In 1940 ontkomt Sluijser naar Engeland. In Londen wordt hij als ambtenaar opgenomen in de Regeringsvoorlichtingsdienst. Hij bedenkt de naam Radio Oranje en schrijft teksten voor cabaret De Watergeus. Hij wordt betrokken bij de quasi-geheime zender De Flitspuit (1941/1942). In 1943 neemt hij ontslag als leider van de filmdienst van de RVD omdat hij zich niet voelt opgewassen tegen de financiële en administratieve druk.

Na de bevrijding werkt hij voor Het Vrije Volk. In 1951 treedt hij als propagandaleider in dienst van de Partij van de Arbeid. In de jaren 50 maakt hij deel uit van het VARA-radioprogramma Aetherforum. In 1953 begint zijn wekelijkse rubriek Commentaar op het nieuws. Hij neemt een levendig aandeel in de discussies over de komst van de televisie en later over het aspect van de reclame. In 1963 treedt hij af als voorzitter van Amsterdam, maar hij blijft lid van het hoofdbestuur. In 1965 wordt hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Zijn relatie met de VARA eindigt met een anti-climax: zijn Commentaar op het nieuws wordt als verouderd weggestemd in 1969. In 1970 verlaat hij de PvdA en treedt toe tot DS’70. In 1971 komt hij niet meer in het hoofdbestuur van de VARA.

Door Sluijser geschreven boeken: Een klein mannetje met een rood potloodje; de verhalenbundel bij het 50 jarig bestaan van de Centrale Verzekeringsbank en de twee werken die aan het joodse leven in het Amsterdam van Sluijsers jeugd zijn gewijd Voor ik het vergeet en Hun roep klinkt van zo ver.