Mieke van der Weij

Uit B&G Wiki
Versie door Hansberg (overleg | bijdragen) op 31 aug 2017 om 12:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Mieke van der Weij (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

De vleesgeworden veelzijdigheid

Begin

Na het gymnasium, wil Van der Weij actrice worden en volgt een aanvullende cursus voor het toelatingsexamen van de toneelschool. Uiteindelijk gaat ze Nederlands studeren in Amsterdam en rond dit in 1982 af met een scriptie over laat-Middeleeuwse volksliteratuur. Van der Weij begint haar carrière bij Het Parool. Hier schrijft ze o.a. over haar reizen Afrika. Naast haar baan als journaliste presenteert ze een programma op de radio bij de piratenzender Radio 100 in Amsterdam.

Televisie

Via een vriendin komt ze bij een kinderprogramma van de AVRO terecht. Vervolgens werkt ze voor verschillende radioprogramma's van de AVRO, VARA en TROS. Vanaf 1990 is Van der Weij te zien op televisie. Twee seizoenen presenteert ze het VARA-programma Jules Unlimited. Tevens is ze een jaar lang te zien bij de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 met het programma AT5-Live. In 1993 presenteert ze 3 jaar lang voor de NPS het programma Kunststof. Haar hart ligt bij kunst en cultuur, lezen is bijvoorbeeld voor haar een eerste levensbehoefte in plaats van een hobby.

De rijdende rechter

Voor de NCRV maakt ze één van haar bekendste programma's, De rijdende rechter. Ze presenteert dit, op de voor haar karakteristieke wijze, met oprechte interesse en onderkoelde humor. In mei 2006 viert ze haar tienjarig jubileum als presentatrice. In 2007 verlaat ze De rijdende rechter, ze wordt opgevolgd door Jetske van den Elsen.

Radio

Na haar vertrek bij de NCRV richt ze zich nog meer op haar radiocarrière. Zij presenteert programma's als Met het oog op morgen, Opium op 4. Het meest succesvol is zij op de radio is de TROS Nieuwsshow (radio). In 2015 viert de nieuwsshow de 1750ste uitzending. Samen met Peter de Bie bezorgt ze elke luisteraars op zaterdagmorgen een aantrekkelijke mix van achtergronden bij het nieuws en veel cultuur. Nadat de Bie in augustus 2017 op non-actief wordt gesteld na een vertrouwensbreuk met de TROS, maakt van de Weij bekend dat zij per 1 januari 2018 met het programma stopt.

Terug naar de televisie?

Ondanks haar succes op de radio, blijft dat ze graag nog een programma op de televisie zou willen hebben. Haar soms wat opzichtige pogingen om op de buis terug te keren, doen bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. Over haar blijvende televisieambitie zegt ze al in 2005: "Een journalistiek programma op tv bijvoorbeeld. Het hoeft geen talkshow te zijn met mijn naam erboven. Dat vind ik zo ouderwets. Al kun je leuke dingen met 'Mieke'. Zieken met Mieke, bijvoorbeeld. Iets als B&W had ik graag gedaan. Ze hadden me ook best mogen bellen voor het programma, dat Pauw en Witteman samen gaan maken voor Nederland 1". (bron: www.ad.nl, 2005)

Publicaties

  • De kattenbende van Beestenvreugd (1992).
  • Turias en de dansende beer (1995).