Mies en scène

Uit B&G Wiki
Versie door MRbazzeman (overleg | bijdragen) op 20 mei 2012 om 17:02 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1965-1969
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePraatprogramma
Decennia1960-1969
Lengte17'
Mediumtelevisie
GalleryGallery

Mies en Scene Titel.jpg Mies en Scene 2.jpg

Beschrijving

Mies maakt furore in het aanvankelijk door Erik de Vries geregisseerde praatprogramma Mies en scène. De 58 live-uitzendingen met de stoel van Mies (een tête à tête) en een keur aan bekende Nederlanders wordt een begrip. De zig-zag stoel is overigens een idee van Erik de Vries. In het redactieteam zitten bekende mensen als Joris van de Berg, Nico Scheepmaker en Henk van Dorp. Na één seizoen neemt Leen Timp, de regie van De Vries over.

Befaamd is de uitzending met de Amsterdamse burgemeester Van Hall . De burgervader van de hoofdstad geeft een emotionele verklaring, waarin hij ingaat op antisemitische scheldwoorden die naar het hoofd van een agent zijn geslingerd tijdens rellen van provo’s. Mies komt niet aan vragen toe.

Een ander incident is de oproep gedaan op 6 december 1968 voor hulpsinterklazen, die tot tumulteuze toestanden leidt. Adrie van Oorschot (de televisiesinterklaas) wijst in deze live-uitzending op het belang van hulpsinterklazen. Aansluitend wordt gezegd dat Sinterklazen zich kunnen melden. De redactie verwacht 40 à 50 verklede Nederlanders. Het blijken er wel driehonderd te zijn. De toeloop is enorm en Mies dreigt door het gedrang zelfs van het podium afgeduwd te worden.

Een verbindend element in de vanuit Frascatie komende uitzendingen is de opdracht aan enkele bekende Nederlandse cineasten om een kort filmpje voor het programma te maken. De opdracht is voorts om er een soort feuilleton van te maken. Die betekent dat het eind van het vorige filmpje op de nieuwe moet aansluiten. Het jaar daarop worden acht beeldend kunstenaars uitgenodigd om een kunstwerk te maken. De basisvorm bedraagt 80 x 80 x 80 cm; het materiaal en de voorstelling is vrij. Wel dient het kunstwerk stapelbaar te zijn. Door de acht kunstwerken uiteindelijk op elkaar te plaatsen ontstaat een soort totempaal.


Makers

Presentatie Mies Bouwman

Regie Erik Klaas de Vries, Leen Timp

Redactie Joris van de Berg, Nico Scheepmaker, Henk van Dorp

Decorontwerp Jan van der Does

Grafisch ontwerp Will Bakker (1967-1969)

VARA