Minjon: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Minjon''' of '''Miniatuur Jeugd Omroep Nederland''' werd op 1 oktober 1953 opgericht als jeugdafdeling van de [[AVRO]]-radio. Minjon heeft bestaan tot 1970. Ook in de jaren 80 is Minjon (of "Minjon 2") nog een aantal jaren actief geweest.
{{ Infobox Omroep
| illustratie =
| naam      = Miniatuur Jeugd Omroep Nederland
| oprichting_datum  = 1 oktober 1953
| opheffing_datum = 1970
| voorzitter = [[Herman Broekhuizen]]
| leden = Niet ledengebonden
| zenders =
| status= Onderdeel van de [[AVRO]]
| aanvullende_info =
| trivia =
| externe_info =
| onderschrift =
}}


Hier konden  jongeren, onder professionele begeleiding, hun eigen radioprogramma maken, dat werd uitgezonden onder de titel ''Op De Jonge Golf''. Minjon was een initiatief van [[Herman Broekhuizen]], die zich al met jeugdprogramma's bezighield, en bv samen met [[Lily Petersen]] het programma ''[[Kleutertje luister]]'' maakte.
Minjon of Miniatuur Jeugd Omroep Nederland is op initiatief van [[Herman Broekhuizen]] op 1 oktober 1953 opgericht als jeugdafdeling van de [[AVRO]]-radio. Minjon heeft bestaan tot 1970.  
Wat hij bij de aanvang niet kon bevroeden, was dat het nogal padvinderachtige initiatief -dat in plaatselijke afdelingen was verdeeld, elk onder leiding van een 'consul'-, waarbij vele honderden jongeren, die gefascineerd waren door het fenomeen 'radio', zich in de loop der jaren zouden aansluiten, aldus een kweekvijver zou worden voor de gehele Nederlandse omroep, en het onbedoeld later een groot informeel netwerk vormde, dat minstens vijftig jaar functioneerde.


Op 4 oktober 2003 vond, in aanwezigheid van Herman Broekhuizen (1922), vijftig jaar na de oprichting van Minjon de laatste reünie plaats in Studio 1 van het voormalige AVRO-complex aan de 's-Gravelandseweg 52 te Hilversum.  
In de jaren 80 is Minjon (of 'Minjon 2') nog een aantal jaren actief geweest. Bij Minjon maken jongeren, onder professionele begeleiding radioprogramma’s. Het programma is uitgezonden onder de titel ''[[Op de jonge golf]]''.  


Bekende Minjonners zijn: [[Eugenie Herlaar]], [[Joop van Zijl]], [[Hans van Zijl]], [[Audrey van der Jagt]], [[Klaasjan Hindriks]], [[Will Simons]], [[Theo Strengers]], [[Jos Brink]], [[Joop Stokkermans]], [[Donald de Marcas]], [[Bram van Erkel]], [[Eef Brouwers]], [[Cees van Drongelen]], [[Marga van Arnhem]], [[Mireille Bekooij]], [[Catherine Keyl]], [[Koos Postema]], [[Henk van Hoorn]], [[Theo Stokkink]], [[Paul Haenen]], [[Theo Uittenbogaard]], [[Rob Klaasman]], [[Ad 's-Gravesande]], [[Felix Meurders]], [[Edvard Niessing]], [[Michael Bakker]]
De organisatie van Minjon is onderverdeeld in plaatselijke afdelingen, onder leiding van een ‘consul’. Omdat vele jongeren zich aansluiten fungeert het als een kweekvijver voor de Nederlandse omroep. Bekende namen zijn [[Joop van Zijl]], [[Joop Stokkermans]], [[Bram van Erkel]], [[Eef Brouwers]], [[Marga van Arnhem]], [[Catherine Keyl]], [[Koos Postema]], [[Henk van Hoorn]], [[Paul Haenen]], [[Theo Uittenbogaard]], [[Ad 's-Gravesande]], [[Felix Meurders]] en vele anderen.


Enkele deelnemers van Minjon 2, uit de jaren 80, waren [[Harm Edens]] en [[Nada van Nie]].
Op 4 oktober 2003 is in aanwezigheid van Herman Broekhuizen, vijftig jaar na de oprichting van Minjon, de laatste reünie van de overlevende Minjonners gehouden in Studio 1 van het voormalige AVRO-complex in Hilversum.


==JARO==
[[category:zendgemachtigden]]
Minjon was eigenlijk het gevolg van een initiatief van [[Herman Stok]] en [[Kees van Maasdam]], die op 12 januari 1949 in Haarlem de [[J.A.R.O.]] oprichtten. Deze '''Jeugd Amateurs Radio Omroep''' werd geboren uit idealistische motieven; het zou een aparte omroepvereniging moeten worden, die jongeren van alle gezindten zou binden en een stem zou geven. Het zou zelfs geen nationale omroepvereniging moeten worden, maar op zijn minst een Europees station. Met uitzendingen via de korte golf. Daartoe werd zelfs een afdeling in Genève opgericht.
 
De vereniging omvatte kort na de oprichting 60 leden, die wekelijks elk 10 cent contributie bijdroegen, en geld verzamelden om een studiootje in het huis van Kees van Maasdam's ouders te Haarlem te kunnen inrichten. Onder hen: [[Herman Broekhuizen]], [[Joop van Zijl]], [[Donald de Marcas]], [[Greetje Kauffeld]] en [[Dick Verkijk]], die later allen hun weg vonden bij de publieke omroep.
 
Het eerste programma, dat in dat studiootje op [[lakplaten]] werd opgenomen en handelde over de [[wederopbouw]] werd, als een soort 'pilot', aan de V.P.R.O.-radio aangeboden en daar uitgezonden.
 
De subsidie die het [[Prins Bernhard Cultuurfonds|Prins Bernhardfonds]] bijdroeg -duizend gulden- om de omroep van de grond te krijgen, bleek onvoldoende. In 1952 werd de J.A.R.O. opgeheven.
Herman Broekuizen nam het idee mee, bracht het onder bij de [[AVRO]] en noemde het ''[[Op de Jonge Golf]]''
 
===Herman Stok en Kees van Maasdam===
Herman Stok (1927) verwierf bekendheid toen hij, als eerste disc-jockey op televisie, het VARA-programma ''[[Top of Flop]]'' presenteerde, waarbij de ge'flop'te kandidaat werd afgeblazen met een knijptoeter. Kees van Maasdam (1928) werkte tot zijn pensioen eveneens voor de VARA op de muziekafdeling.
 
Op 12 juni 2000 trouwden zij te Amsterdam, een halve eeuw na hun eerste kennismaking.
 
==Trivia==
Een soortgelijk initiatief voor jongeren bij een andere omroep was [[Club Veronica]].
 
==Bron==
Uit het Omroeparchief [http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME03/Klankbord_van_de_JARO.shtml]
[[Categorie:Radio]]

Huidige versie van 3 mei 2017 om 12:34

[[Image:|center|thumb|250px|]]

NaamMiniatuur Jeugd Omroep Nederland
Oprichting1 oktober 1953
Opheffing1970
VoorzitterHerman Broekhuizen
LedenNiet ledengebonden
Omroep StatusOnderdeel van de AVRO


Minjon of Miniatuur Jeugd Omroep Nederland is op initiatief van Herman Broekhuizen op 1 oktober 1953 opgericht als jeugdafdeling van de AVRO-radio. Minjon heeft bestaan tot 1970.

In de jaren 80 is Minjon (of 'Minjon 2') nog een aantal jaren actief geweest. Bij Minjon maken jongeren, onder professionele begeleiding radioprogramma’s. Het programma is uitgezonden onder de titel Op de jonge golf.

De organisatie van Minjon is onderverdeeld in plaatselijke afdelingen, onder leiding van een ‘consul’. Omdat vele jongeren zich aansluiten fungeert het als een kweekvijver voor de Nederlandse omroep. Bekende namen zijn Joop van Zijl, Joop Stokkermans, Bram van Erkel, Eef Brouwers, Marga van Arnhem, Catherine Keyl, Koos Postema, Henk van Hoorn, Paul Haenen, Theo Uittenbogaard, Ad 's-Gravesande, Felix Meurders en vele anderen.

Op 4 oktober 2003 is in aanwezigheid van Herman Broekhuizen, vijftig jaar na de oprichting van Minjon, de laatste reünie van de overlevende Minjonners gehouden in Studio 1 van het voormalige AVRO-complex in Hilversum.