Monitor: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Regel 70: Regel 70:


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
NTS programmadirecteur [[Carel Enkelaar]] kreeg vanaf 1966, het jaar waarin “Monitor” begon, met tegenwerking te maken. Populaire series als [[Dubbelspion]], [[Flipper]] en de latere eigen produktie [[Floris]] kregen hevige kritiek van de omroepen die meenden dat dergelijke programma’s niet tot het takenpakket van de NTS behoorden. Zo zou er jarenlang een passage uit de notulen van een bestuursvergadering in het kantoor van Enkelaar aan de muur hebben gehangen die luidde: "''De vrees wordt uitgesproken dat als men erin slaagt met deze opzet een goed programma te maken, hieruit moeilijkheden zouden kunnen ontstaan.''" Het luchtige magazinerubriek “Monitor” zou uiteindelijk ook ter ziele gaan door de sabotage van de omroepen die in het NOS-bestuur de meerderheid hadden. De omroepverenigingen vonden dat Enkelaar zich op hun terrein begaf. De NTS had puur tot taak nieuws, sport en politiek te verslaan.   
NTS programmadirecteur [[Carel Enkelaar]] kreeg vanaf 1966, het jaar waarin ''Monitor'' begon, met tegenwerking te maken. Populaire series als ''[[Dubbelspion]]'', ''[[Flipper]]'' en de latere eigen productie ''[[Floris]]'' kregen hevige kritiek van de omroepen die meenden dat dergelijke programma’s niet tot het takenpakket van de NTS behoorden. Zo zou er jarenlang een passage uit de notulen van een bestuursvergadering in het kantoor van Enkelaar aan de muur hebben gehangen die luidde: "De vrees wordt uitgesproken dat als men erin slaagt met deze opzet een goed programma te maken, hieruit moeilijkheden zouden kunnen ontstaan."" Het luchtige magazinerubriek ''Monitor'' zou uiteindelijk ook ter ziele gaan door de sabotage van de omroepen die in het NOS-bestuur de meerderheid hadden. De omroepverenigingen vonden dat Enkelaar zich op hun terrein begaf. De NTS had puur tot taak nieuws, sport en politiek te verslaan.   


Ook scenarioschrijver van [[Floris]], [[Gerard Soeteman]] herinnert zich de problematiek rond het programmaconcept en de invulling ervan. 'De NTS mocht niet leuk zijn. Daardoor is de kijkers veel moois onthouden."''Programma's als Monitor met [[Ageeth Scherphuis]] en [[Joop van Tijn]] en [[Scala]] met [[Joop van Zijl]], [[Henk Terlingen]] en [[Henk Teeuw]] werden door de liberale eikels en christelijke etters ook de nek omgedraaid.''": Aldus Soeteman.
Ook scenarioschrijver van ''[[Floris]]'', [[Gerard Soeteman]] herinnert zich de problematiek rond het programmaconcept en de invulling ervan. 'De NTS mocht niet leuk zijn. Daardoor is de kijkers veel moois onthouden."Programma's als Monitor met [[Ageeth Scherphuis]] en [[Joop van Tijn]] en ''[[Scala]]'' met [[Joop van Zijl]], [[Henk Terlingen]] en [[Henk Teeuw]] werden door de liberale eikels en christelijke etters ook de nek omgedraaid", aldus Soeteman.


[[category:producties|Monitor]]
[[category:producties|Monitor]]
[[category:Kunst en cultuurprogramma]]
[[category:Kunst en cultuurprogramma|Monitor]]
[[category:actualiteiten]]
[[category:actualiteiten|Monitor]]
[[category:informatief]]
[[category:informatief|Monitor]]
[[category:1960-1969]]
[[category:1960-1969]]

Versie van 21 okt 2008 15:06

Periode1966-1968
Beschikbaar in archiefbeeld en geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia1960-1969
Mediumtelevisie

Bestand:Philip.jpg
Philip Bloemendal


Beschrijving

Monitor was een 90 minuten durend programma van de NTS dat tussen 1966-1968 op (normaliter) zondagmiddag werd uitgezonden. Monitor was een vroege vorm van een actualiteitenprogramma, opgevuld met programmaonderdelen voor kinderen of jongeren, zodat het geschikt was voor elke leeftijdscategorie. Het programma bood ruimte voor oud en nieuw ‘nieuws’ (Joop van Tijn maakte voor het programma een overzicht van de buitenlandse kranten ), de kinderprogramma’s (Paulus de Boskabouter) en programma’s voor de jeugd (The Lone Ranger, Flipper) en wegeninformatie. Daarnaast werden er reportages over de meest uiteenlopende onderwerpen uitgezonden. Het programma heeft in de loop der jaren een verschillend aantal presentatieduo’s gekend, waaronder Ageeth Scherphuis en Philip Bloemendal, die na de Polygoon bioscoopjournaals bij de NTS aan de slag ging.

De eerste uitzending van Monitor was op 01-10-1966 er werd aankondiging omroepster Jantine de Jonge.

Makers

Programmadirecteur NTS
Carel Enkelaar

Presentatie & interviews
Jurriaan Andriessen (in het programmaonderdeel “muziek maken met Jurriaan Andriessen”)
Marjan Berk
Philip Bloemendal
Kees Brusse (in het programmaonderdeel “Kees Brusse vertelt”)
Tania Pier
Ageeth Scherphuis
Teddy Scholten
Joop van Zijl

Interviews & reportages
Han Rensenbrink
Joop van Tijn
Hans Zoet
Henk Enkelaar
Klaas Jan Hindriks
Johan van Minnen
Ton Neelissen
Krijn Torringa
Jeanne Roos
Joep Buttinghausen
Hedy d'Ancona
Jaap Walvis
Piet Grootendorst

Incidenteel of eenmalige interviews
Berend Boudewijn
Michel van der Plas
Hans Duller
Charles Boost
Willem Oltmans
Jan Kuiper
Bert de Winter

Redactie van programma of onderdelen
Joop van Zijl
Jan Bouman
Charles Leeuwenkamp
Benno Roos

Regie van programma of onderdelen
Peter Bos
Piet Windmeijer
Louis Wage

Achtergrondinformatie

NTS programmadirecteur Carel Enkelaar kreeg vanaf 1966, het jaar waarin Monitor begon, met tegenwerking te maken. Populaire series als Dubbelspion, Flipper en de latere eigen productie Floris kregen hevige kritiek van de omroepen die meenden dat dergelijke programma’s niet tot het takenpakket van de NTS behoorden. Zo zou er jarenlang een passage uit de notulen van een bestuursvergadering in het kantoor van Enkelaar aan de muur hebben gehangen die luidde: "De vrees wordt uitgesproken dat als men erin slaagt met deze opzet een goed programma te maken, hieruit moeilijkheden zouden kunnen ontstaan."" Het luchtige magazinerubriek Monitor zou uiteindelijk ook ter ziele gaan door de sabotage van de omroepen die in het NOS-bestuur de meerderheid hadden. De omroepverenigingen vonden dat Enkelaar zich op hun terrein begaf. De NTS had puur tot taak nieuws, sport en politiek te verslaan.

Ook scenarioschrijver van Floris, Gerard Soeteman herinnert zich de problematiek rond het programmaconcept en de invulling ervan. 'De NTS mocht niet leuk zijn. Daardoor is de kijkers veel moois onthouden."Programma's als Monitor met Ageeth Scherphuis en Joop van Tijn en Scala met Joop van Zijl, Henk Terlingen en Henk Teeuw werden door de liberale eikels en christelijke etters ook de nek omgedraaid", aldus Soeteman.