Mr. B. Schmitz: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:


===Bij de omroep===
===Bij de omroep===
In 1960 kwam hij bij de KRO bij de toen nog bescheiden televisietak. In 1968 werd hij hoofd van de televisiedienst. Onder zijn leiding groeide de tak flink en werden er succesvolle series gemaakt zoals de invloedrijke jeugdserie [[Oebele]] en de populaire filmquiz [[voor een briefkaart op de eerste rang]]. In 1973 wordt hij voor de duur van 8 jaar directeur Sociale en Economische Zaken van de KRO. In zijn nieuwe functie vormt hij in 1989 de omroep om van stichting naar vereniging en wordt in 1974 de succesvolle Mikro Gids gelanceerd. Met deze klein uitgevoerde gids in zwart-wit is het KRO lidmaatschap goedkoper dan bij de luxere KRO Studio gids.   
In 1960 kwam hij bij de [[KRO]] bij de toen nog bescheiden televisietak. In 1968 werd hij hoofd van de televisiedienst. Onder zijn leiding groeide de tak flink en werden er succesvolle series gemaakt zoals de invloedrijke jeugdserie [[Oebele]] en de populaire filmquiz [[voor een briefkaart op de eerste rang]]. In 1973 wordt hij voor de duur van 8 jaar directeur Sociale en Economische Zaken van de [[KRO]]. In zijn nieuwe functie vormt hij in 1989 de omroep om van stichting naar vereniging en wordt in 1974 de succesvolle Mikro Gids gelanceerd. Met deze klein uitgevoerde gids in zwart-wit is het [[KRO]] lidmaatschap goedkoper dan bij de luxere KRO Studio gids.   


===Voorzitter===
===Voorzitter===
In 1981 wordt hij voorzitter van de KRO en volgt hij J. Hendriks op. Hij was de eerste voorzitter die uit het bedrijf zelf kwam en stond daardoor dicht bij de medewerkers. "Toen de KRO zendtijd, een bak geld en vele medewerkers moest inleveren omdat er nieuwe zendgemachtigden bijkwamen, was hij het die de vergadering begon met een verklaring: zolang ik de baas ben wordt er bij de KRO om deze reden niemand ontslagen", aldus Richard Schoonhoven (KRO directeur 1983-1992).
In 1981 wordt hij voorzitter van de [[KRO]] en volgt hij [[J. Hendriks]] op. Hij was de eerste voorzitter die uit het bedrijf zelf kwam en stond daardoor dicht bij de medewerkers. "Toen de [[KRO]] zendtijd, een bak geld en vele medewerkers moest inleveren omdat er nieuwe zendgemachtigden bijkwamen, was hij het die de vergadering begon met een verklaring: zolang ik de baas ben wordt er bij de [[KRO]] om deze reden niemand ontslagen", aldus [[Richard Schoonhoven]] ([[KRO]] directeur 1983-1992).
Het waren roerige tijden van secularisatie. Het lukte hem om de KRO bijeen te houden, zelfs toen behoudende katholieken een eigen meer conservatieve omroep wilde beginnen. Bij zijn afscheid had de KRO 626.000 leden. Hij karakteriseerde zijn tijd 'als dertig jaar informatie voor en begeleiding van een bevolkingsgroep die een andere tijd in ging'.
Het waren roerige tijden van secularisatie. Het lukte hem om de [[KRO]] bijeen te houden, zelfs toen behoudende katholieken een eigen meer conservatieve omroep wilde beginnen. Bij zijn afscheid had de [[KRO]] 626.000 leden. Hij karakteriseerde zijn tijd 'als dertig jaar informatie voor en begeleiding van een bevolkingsgroep die een andere tijd in ging'.


===Overige bestuursfuncties===
===Overige bestuursfuncties===
Tijdens zijn periode bij de KRO en ook daarna blijft hij nauw betrokken bij de omroepwereld. Hij is van 1972 tot 1991 in verschillende rollen lid van het bestuur van Pensioenfonds Nederlandse Omroep en ook was hij bestuurslid van de [[NOS]] en het omroepmuseum.  
Tijdens zijn periode bij de [[KRO]] en ook daarna blijft hij nauw betrokken bij de omroepwereld. Hij is van 1972 tot 1991 in verschillende rollen lid van het bestuur van Pensioenfonds Nederlandse Omroep en ook was hij bestuurslid van de [[NOS]] en het omroepmuseum.  
Hij blijft ook contacten houden met het journalistiek veld door oa zijn bestuursfunctie bij de Raad voor de Journalistiek.  
Hij blijft ook contacten houden met het journalistiek veld door oa zijn bestuursfunctie bij de Raad voor de Journalistiek.  
Hij blijft ook nauw betrokken bij katholieke organisaties door zijn bestuurfuncties bij oa: Katholieke Universiteit Brabant, Stichting Katholiek Leven In Beeld
Hij blijft ook nauw betrokken bij katholieke organisaties door zijn bestuursfuncties bij oa: Katholieke Universiteit Brabant, Stichting Katholiek Leven In Beeld
Daarnaast schrijft hij ook meerdere gedenkboeken voor katholieke instellingen.  
Daarnaast schrijft hij ook meerdere gedenkboeken voor katholieke instellingen.  



Versie van 13 mei 2019 14:52

PersoonPlaceholder.png

NaamBen Schmitz
GeborenRotterdam, 30 augustus 1932
GestorvenBaarn, 21 juni 2017
Functies omroepbestuurder
Bekend vanKRO, NOS
Periode actief1953-1996
TriviaIn 1996 ontvangt hij de pauselijke onderscheiding Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote.


In de roerige jaren '80 weet Ben Schmitz de leden en bisschoppen bij de KRO te houden door de katholieke identiteit van de KRO te benadrukken.


Jeugd en eerste werkervaring

Schmitz werd in 1932 geboren in een Rotterdams gezin van vijf kinderen. In 1958 studeerde hij af in rechten aan de Rijksuniversiteit van Leiden met de ambitie om parlementair journalist te worden. Van 1950 tm 1959 werkte hij als redacteur bij het katholieke dagblad De Maasbode. In 1955 wordt hij hoofd persdienst van Floriade tentoonstelling.

Bij de omroep

In 1960 kwam hij bij de KRO bij de toen nog bescheiden televisietak. In 1968 werd hij hoofd van de televisiedienst. Onder zijn leiding groeide de tak flink en werden er succesvolle series gemaakt zoals de invloedrijke jeugdserie Oebele en de populaire filmquiz voor een briefkaart op de eerste rang. In 1973 wordt hij voor de duur van 8 jaar directeur Sociale en Economische Zaken van de KRO. In zijn nieuwe functie vormt hij in 1989 de omroep om van stichting naar vereniging en wordt in 1974 de succesvolle Mikro Gids gelanceerd. Met deze klein uitgevoerde gids in zwart-wit is het KRO lidmaatschap goedkoper dan bij de luxere KRO Studio gids.

Voorzitter

In 1981 wordt hij voorzitter van de KRO en volgt hij J. Hendriks op. Hij was de eerste voorzitter die uit het bedrijf zelf kwam en stond daardoor dicht bij de medewerkers. "Toen de KRO zendtijd, een bak geld en vele medewerkers moest inleveren omdat er nieuwe zendgemachtigden bijkwamen, was hij het die de vergadering begon met een verklaring: zolang ik de baas ben wordt er bij de KRO om deze reden niemand ontslagen", aldus Richard Schoonhoven (KRO directeur 1983-1992). Het waren roerige tijden van secularisatie. Het lukte hem om de KRO bijeen te houden, zelfs toen behoudende katholieken een eigen meer conservatieve omroep wilde beginnen. Bij zijn afscheid had de KRO 626.000 leden. Hij karakteriseerde zijn tijd 'als dertig jaar informatie voor en begeleiding van een bevolkingsgroep die een andere tijd in ging'.

Overige bestuursfuncties

Tijdens zijn periode bij de KRO en ook daarna blijft hij nauw betrokken bij de omroepwereld. Hij is van 1972 tot 1991 in verschillende rollen lid van het bestuur van Pensioenfonds Nederlandse Omroep en ook was hij bestuurslid van de NOS en het omroepmuseum. Hij blijft ook contacten houden met het journalistiek veld door oa zijn bestuursfunctie bij de Raad voor de Journalistiek. Hij blijft ook nauw betrokken bij katholieke organisaties door zijn bestuursfuncties bij oa: Katholieke Universiteit Brabant, Stichting Katholiek Leven In Beeld Daarnaast schrijft hij ook meerdere gedenkboeken voor katholieke instellingen.

bronnen:

- De volkskrant 7 juli 2017. "De man die de aanval op de KRO kon pareren". - Katholiek Documentatie Centrum - Boek: Het verdriet van Hilversum en andere verhalen over tien jaar omroepbeleid - Boek: 25 jaar TV journalistiek : Richard Schoonhoven 25 jaar bij de KRO