NOS

Uit B&G Wiki
NOS logo

NaamNederlandse Omroep Stichting
Oprichting1969
VoorzitterJan de Jong
LedenNiet ledengebonden
Huidige ZendersNederland 1, Nederland 2, Nederland 3, Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5
Omroep StatusNiet van toepassing
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
Externe infoofficiële site


Ontstaan

In mei 1969 treedt de Omroepwet in werking en vanaf dat moment zijn de NRU en de NTS met hun bestaande taken ondergebracht in één stichting: de Nederlandse Omroep Stichting. De NOS mag zelfstandig programma's produceren met een eigen facilitair bedrijf om de toegewezen zendtijd op radio en tv te vullen. De nadruk ligt op de nieuwsvoorziening en de programma's die zich lenen voor een gezamenlijke aanpak.

NOS en NOB

De mediawet van 1987 bepaalt dat de facilitaire tak van de NOS vanaf 1988 wordt ondergebracht in de commerciële onderneming Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) . Het NOB beheert de studio's, het bandenarchief en andere faciliteiten.

NOS en NPS

Vanaf 1990 zijn er met regelmaat wijzigingen in de Mediawet. De komst van commerciële omroepen, dalende STER inkomsten maken veranderingen noodzakelijk. Een wijziging van de Mediawet in 1995 bepaalt een sterkere onderscheiding van de commerciële omroepen, onder andere door duidelijke profielen voor Nederland 1, 2 en 3. De NOS wordt gesplitst in twee afzonderlijke organisaties: de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Nederlandse Programma Stichting (NPS). De NOS nieuwe stijl bestaat uit twee onderdelen. Een dienst radio en televisie die programma's maakt op het gebied van nieuws, sport en evenementen en een ondersteunende dienst die zich bezighoudt met bestuurlijke taken en kwesties die de publieke omroep betreffen.

NOS en NPO

In 1998 wordt het NOS-bestuur omgevormd in een Raad van Toezicht. Een driekoppige Raad van Bestuur krijgt de dagelijkse leiding over de publieke omroep en de ondersteunende dienst voor de bestuurlijke taken valt daar rechtstreeks onder. Sinds 2002 is er een duidelijker scheiding tussen de bestuurlijke organisatie van de Nederlandse Omroep Stichting en de uitzendgerechtigde NOS. De Raad van Bestuur ging voortaan door het leven als Publieke Omroep. De programmadienst opereert geruime tijd onder de naam NOS RTV en behoudt die naam tot de invoering van het nieuwe logo met de rode O in november 2005. Daarna wordt de toevoeging RTV geschrapt en verandert de naam in NOS. In 2007 verandert de Publieke Omroep haar naam in NPO, Nederlandse Publieke Omroep.

Bron: website NOS

De ontwikkeling van de vormgeving van de NOS