NOT

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 19 apr 2011 om 11:53
NOT logo (1994)

NaamNederlandse Onderwijs Televisie
Oprichting27 juni 1962
VoorzitterOnbekend
LedenNiet ledengebonden
Omroep StatusNiet van toepassing
TriviaFuseert in 1996 met Teleac onder de nieuwe naam Teleac/NOT
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
NOT in jaartallen


Op 27 juni 1962 wordt de stichting Nederlandse Onderwijs Televisie opgericht. De NOT wil verrijking bieden waartoe docenten geen mogelijkheid hebben. Het doel is educatieve programma’s maken voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Dit veranderent in 1970. Vanaf dan worden er ook programma’s gemaakt voor de lagere klassen van het basisonderwijs. Vijf jaar later wordt het takenpakket weer uitgebreid met televisie voor kleuters.

De programma’s van de NOT ontstaan vaak in samenwerking met Teleac, de RVU en de NOS. In de vorm van series en projecten met daarbij een handleiding voor docenten en werkboekjes voor de leerlingen worden ze op de buis gebracht. Maar er zijn ook langlopende programma’s zoals het Schoolt-TV Weekjournaal en Huisje, boompje, beestje. In 1996 fuseren de NOT en Teleac om verder te gaan onder de naam Teleac/NOT. Deze omroep fuseert in 2010 met de NPS en RVU. Vanaf dat moment maken ze programma’s onder de naam NTR.

Televisie 1988-1996

In 1988 krijgt de NOT een zendmachtiging en wordt het officieel een omroep. Dit betekent ook de samenvoeging van programmavoorbereiding en -uitvoering. De afdeling Schooltelevisie van de NOS wordt aan de NOT overgedragen en daarmee komen ook de medewerkers van de NOS naar de NOT.

In de periode 1988-1998 zijn veel programma’s met verschillende thema’s gemaakt. Zo ontstaat het bekende Huisje, boompje, beestje en later Koekeloere. Het SchoolTV-Weekjournaal en Nieuws uit de natuur worden voortgezet. Met Knoop in je zakdoek brengt de omroep al meer dan twintig jaar een vermakelijk magazine voor verstandelijk gehandicapten en hun ouders. Naast deze langlopende programma’s maakt de NOT vele informatieve en educatieve series. In Zo maak je dat in de keuken wordt verteld over keukenapparatuur, Vreemde talen kweekt interesse in andere landen en culturen en met Schoolse zaken is er aandacht voor veranderingen in het onderwijs. Veel educatieve programma’s komen in de vorm van reportages, maar ook door middel van gespeelde scènes worden kinderen geïnformeerd over allerlei onderwerpen.

In het buitenland is men positief over de Nederlandse schooltelevisie. Zo wordt de NOT in 1993 gevraagd de Nederlandse Antillen te helpen met het opzetten van schooltelevisie. In datzelfde jaar wint de serie Rembrandt, het leven is een schouwtoneel een speciale juryprijs op het internationale festival The Japan Prize Contest. Hier worden prijzen toegekend aan de beste educatieve televisieprogramma’s van de wereld. Negatieve aandacht is er echter ook. In 1990 komt het programma Praten kan je helpen in opspraak. Hier zouden kinderen geïnformeerd moeten worden over incest maar er wordt gezegd dat het programma de vertrouwensrelatie tussen ouders en kind ondermijnt. Een paar jaar later komt de NOT weer negatief in het nieuws wanneer blijkt dat de dramaserie Economie in beeld gemaakt is in samenwerking met, en met sponsoring van, de Postbank. De Consumentenbond maakt bezwaar tegen de reclame voor de Postbank die er in het programma te zien is.

Op 1 juli 1996 fuseert de NOT met Teleac en gaan ze samen verder onder de naam Teleac/NOT. Met de fusie willen ze de positie van educatieve televisie in het publiek bestel versterken. Zo kan de NOT ook op Nederland 2 uitzenden terwijl dit eerst alleen op Nederland 1 mogelijk is. In 1998 is de fusie voltooid en kunnen alle medewerkers aan de slag in een nieuw pand.