NTS: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:
| trivia =  
| trivia =  
| externe_info =
| externe_info =
| onderschrift = NTS logo (1951)
| onderschrift = NTS titelkaart (1951)
}}
}}Versie van 30 okt 2014 17:33

NTS titelkaart (1951)

NaamNederlandse Televisie Stichting
Oprichting31 mei 1951
Opheffing1969
Omroep StatusPublieke omroep


Met de experimentele fase van nationale televisie in het vooruitzicht, richten de Nederlandse omroepverenigingen op 31 mei 1951 de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) op. Doel is het bereiken van een brede samenwerking op het terrein van het nieuwe medium. De NTS is een zendgemachtigde zonder leden en levert technische en facilitaire diensten voor de omroepverenigingen. In 1969 fuseer de NTS met de NRU tot Nederlandse Omroep Stichting.

Zendgemachtigde

De NTS is verantwoordelijk voor programma’s van ‘algemeen karakter’. Nationale feest- en gedenkdagen worden onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid door de NTS verzorgd. De programma’s worden aangekondigd door de omroepsters van de dienstdoende omroep. Door het televisiebesluit van 1965 krijgt de NTS onafhankelijkheid in de programmasector, vanaf 1966 verschenen daardoor NTS-omroepsters in beeld. De omroepwet betekent het einde van het onafhankelijke bestaan van de NTS die vanaf 1969 opgaat in de NOS.

Facilitaire tak

Televisiemaken is een dure zaak, daarom kiest men in 1951 voor een soortgelijke gezamelijke facilitaire voorziening als bij de radio (NRU). Zo hoeven de omroepverenigingen niet elk een tv-studio in te richten, maar worden de kosten gedeeld. De NTS doet het beheer over de studio's, technische apperatuur, technische staf, grafisch ontwerp en decorontwerp en -uitvoer.

De NTS maakt een snelle groei door, van negen werknemers in 1951 tot enkele honderden in 1961. In maart 1963 volgt dan ook een grondige reorganisatie. De werkzaamheden worden verdeeld over twee diensten, de Programmadienst en de Technische dienst.

1. Programmadienst
De Programmadienst staat onder leiding van Arie van den Dool en heeft drie onderafdelingen:
A. Hoofdafdeling Ontwerp, die weer bestaat uit een Afdeling Decorontwerp en een Afdeling Grafisch Ontwerp
B. Hoofdafdeling Operationele Uitvoering, bestaande uit Bureau Planning en productie; Afdeling Camera (+ opnameleiders en belichters) en de Afdeling Inspecienten
C. Hoofdafdeling Materiele Uitvoering bestaande uit de Afdeling Dekor Uitvoering; Afdeling Rekwisieten; Onderafdeling Expeditie; onderafdeling Magazijnen; Afdeling Foto.
D. Bureau Inkoop en Calculatie.

2. Technische Dienst
De Technische Dienst staat onder leiding van Pieter de Vlaam. Onder zijn leiding komt het ontwerp voor het Omroepkwartier (later Mediapark genoemd) tot stand.