Nieuwspresentator: De terugkeer van duo-presentatie

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De terugkeer van duo-presentatie

In 1985, vlak voor zijn vertrek, voert Ed van Westerloo opnieuw duo-presentatie in bij het NOS Journaal. Dit keer minder hiërarchisch en niet met één nieuwslezer die het belangrijke nieuws leest, maar een wat meer gelijke verdeling. Maar ook dit keer loopt de presentatievorm niet soepel. Er blijkt weinig tot geen interactie tussen de twee presentatoren, mede door de slechte voorbereidingen en de afwezigheid van een oefenperiode voor de presentatoren. Enkele weken na het vertrek van Van Westerloo gaan dan ook al de eerste stemmen op om de presentatiestijl terug te draaien. In de zomermaanden van 1985 wordt naar buiten gebracht dat tijdelijk wordt afgestapt van duo-presentatie in verband met vakanties en een daardoor ontstane krapte in personeel, maar ook na de zomer zal de presentatiestijl niet meer terugkeren bij het NOS Journaal.


De komt van commercieel nieuws

Op 2 oktober 1989 keert duo-presentatie bij het nieuws weer terug op de Nederlandse televisie. Op die dag begint RTL Véronique met uitzenden, en bij het RTL Véronique Nieuws wordt opnieuw duo-presentatie gehanteerd. ’s Ochtends door Marc Jacobs en Jan de Hoop en ’s avonds door het vaste duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. De duo-presentatie draagt bij aan het ontstaan van een vlottere uitzending. Lange presentatieteksten kunnen door de presentatoren onderling worden verdeeld, waarbij ieder een deel voor leest en de tekst hierdoor minder langdradig wordt. Ook kan de presentatievorm worden ingezet om verschillende kanten van één verhaal te belichten.

In de beginjaren van RTL wordt geïnvesteerd in de samenwerking tussen Jeroen Pauw en Loretta Schrijver door ze elke week samen te laten presenteren en een vast duo te laten vormen. Een ander voordeel aan duo-presentatie presenteert zich wanneer er een extra nieuwsuitzending is en het nieuws pas tijdens de uitzending de redactie bereikt. Wanneer er slechts één presentator is in de studio gaat de communicatie via het oortje waarmee hij of zij in contact staat met de redactie, of op een papiertje wanneer een filmpje wordt getoond. Echter nieuwe informatie doorgegeven terwijl de presentator de tijd probeert te vullen en aan het woord is, is niet ideaal. Bij duo-presentatie wordt dit probleem opgevangen door de ene presentator te laten praten, terwijl de ander nieuwe informatie van de eindredacteur door krijgt via zijn oortje of buiten beeld op papier.



Terug naar onderwerp

Vorig hoofdstuk || Volgend hoofdstuk