Okke Jager

Uit B&G Wiki
Versie door Jberendsen (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2013 om 09:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
PersoonPlaceholder.png

NaamOkke Jager
GeborenDelft, 23 april 1928
GestorvenKampen, 26 januari 1992
Functiespredikant, theoloog, letterkundige, auteur, omroepbestuurder
Bekend vanNCRV radio, Kast kijken
Periode actief1960-1973
Media
Audio fragmentenAudio.png

Okke Jager in de media
Oeuvre Okke Jager

Okke Jager is een predikant voor radio en televisie. Hij wordt omschreven als een bescheiden mens die veel verlegenheid en schaamtegevoel moet overwinnen om op het televisiescherm te verschijnen. Jager houdt niet van vergaderen. Jager is voorts schrijver en dichter. Een van de eerste theologen, die vanwege zijn tv-optreden, tot ver buiten de kerk bekendheid genoot. Als overtuigd socialist en pacifist noemt hij zichzelf een utopisch realist. Hij heeft iets tegen gelovige mensen, die het ‘absolutisme van de waarheid’ claimen.

Okke Jager volgt het gymnasium in Rotterdam. Vanwege de Tweede Wereldoorlog doorloopt Okke Jager slechts 3/4 klassen. Vervolgens studeert hij theologie aan de VU in Amsterdam (1946) en wordt hij gereformeerd predikant te Vrouwenpolder (1952), Almelo (1956), Haarlem-Noord (1960) en Hilversum (1965). Hij promoveert in 1962 tot doctor in de theologie. Van 1973 tot 1988 is Jager universitair hoofddocent evangelistiek en ethiek aan de Theologische Universiteit Kampen.

Vanaf 1960 werkt Okke Jager bij de NCRV. Hij gebruikt het medium radio en vooral televisie voor de communicatie van het Evangelie. Zo maakt hij honderden godsdienstige en literaire radioprogramma’s. In 1965 wordt hij benoemd tot Hoofd Godsdienstige Programma’s. Zijn eerste tv-uitzending als ‘dagsluiter’ is in 1957. Bij de radio werkt Jager mee aan de rubriek Zojuist verschenen (radio).

Zijn bekendheid vergaart hij echter door zijn televisiewerk, onder andere Kast kijken. In de periode van de dagsluiting is Studio Irene in Bussum nog in gebruik. Jager heeft soms moeite om zich te concentreren tijdens de rechtstreekse uitzending. Zowel de nieuwslezer (zit al gereed voor de Journaaluitzending) als het opruimen van de rekwisieten uit het zojuist beëindigde toneelstuk zijn storende elementen. Ook moet hij vaak improviseren, wanneer hij kort voor de uitzending te horen krijgt, dat zijn ‘preek’ in plaats van de gebruikelijke 10 minuten slechts 7 en halve minuut zou duren. Zijn veelbesproken dagsluitingen halen hoge kijkcijfers.

Ook speelt hij een klein rolletje in de speelfilm De aanslag van Fons Rademakers in 1986 naar het gelijknamige boek van Harry Mulisch. Tijdens een scène van een begrafenis met verzetslieden houdt de dominee (Okke Jager) een toespraak. Verder verzorgt hij gedurende twee jaar column in de NCRV-gids.

Vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid bezorgt zijn radicaliteit hem in de gereformeerde kerkgemeenschap veel kritiek. In sommige kerken wordt hem zelfs de kansel geweigerd. Medio jaren ’80 neemt Jager actief deel aan de kerkelijke vredesbeweging I.K.V.

Wanneer in 1991 bij hem een hersentumor geconstateerd wordt, doet hij verslag van zijn ziekteproces in het dagblad Trouw. Bij zijn overlijden in 1992 spreekt zijn vriend en uitgever Ton van der Worp een in memoriam over dr. Okke Jager voor de radio.

Publicaties

Poezie en religie (1952).

Worden als kind (1954).

Kom haastig (1957).

Het is wat te zeggen (1961).

Onder Gods hoogtezon (1955).

Feest op feest (1956).

Parade of paradijs (1960).

Overuren voor God (1964).

Geloven na kerktijd (1965).

Liefde doet wonderen (1970).