Opleidingsinstituut Santbergen

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 13 feb 2024 om 13:45 (→‎Medewerkers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Instituut Santbergen is het opleidingsinstituut van de omroep in Hilversum. (Niet te verwarren met Instituut Sandbergen te Amsterdam)

Oprichting

Op 1 januari 1961 wordt het Opleidingscentrum van de NTS en NRU opgericht. Hier kunnen aankomend omroepmedewerkers opleidingen volgen in onder meer televisieregie, belichting, beeld- , geluid- en radiotechniek. Naast medewerkers van de NTS en NRU kunnen ook programmamakers van de omroep bij het opleidingsinstituut terecht. De eerste drie jaar hebben 175 cursisten een opleiding doorlopen op het instituut, waarvan 56 mensen de regie cursus volgden van 3 a 4 maanden.

Medewerkers

Hoofd van de afdeling Opleidingen NTS en NRU is de heer S.J. Strijkstra. De lessen worden geven door ervaren NTS/NRU medewerkers en ervaren tv-regisseurs, zoals Willy van Hemert, Eimert Kruidhof, Gijs Stappershoef en Ger Lugtenberg.

Lokatie

Het eerste jaar na oprichting is het Opleidingsinstituut gevestigd in kasteel Groeneveld in Baarn. In november/december 1964 verhuist het instituut naar voormalig Hotel Santbergen in Hilversum. De NTS blijft ook na 1964 nog regelmatig gebruik maken van de ruimtes en tuinen van Groeneveld. Er bestaat in het kasteel een kleine oefenstudio waar de regiecursus plaatsvindt.

Kleurentelevisie en chroma-key

In de jaren zeventig speelt het Opleidingsinstituut een belangrijke rol in de zin dat er cursussen komen die medewerkers kennis laten maken met nieuwe beeld- en schakeltechnieken en de veranderde eisen die de komst van kleurentelevisie aan uitzendingen stelt.