Oud nieuws: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 15: Regel 15:
 
[[Bestand:RTLVlogo1989.jpg|thumb|left|100px|RTL Véronique]] Twintig jaar geleden, op 2 oktober 1989, maakt Nederland kennis met commerciële televisie door middel van het Luxemburgse [[RTL Véronique]].<br clear="all"/>
 
[[Bestand:RTLVlogo1989.jpg|thumb|left|100px|RTL Véronique]] Twintig jaar geleden, op 2 oktober 1989, maakt Nederland kennis met commerciële televisie door middel van het Luxemburgse [[RTL Véronique]].<br clear="all"/>
  
[[Bestand:Freek_de_Jonge_poster.jpg|thumb|left|100px| Tentoonstellingsposter]] In Beeld en Geluid opent op 25 juni de tentoonstelling [http://experience.beeldengeluid.nl/index.aspx?chapterid=8704 Kijk! Dat is Freek] Tot 25 oktober 2009 is een overzicht van het werk van [[Freek de Jonge]] te zien en te beleven. <br clear="all" />
+
[[Bestand:Freek_de_Jonge_poster.jpg|thumb|left|100px| Tentoonstellingsposter]] In Beeld en Geluid opent op 25 juni de tentoonstelling [http://experience.beeldengeluid.nl/index.aspx?ChapterId=8716&ContentId=23580 Kijk! Dat is Freek] Tot 25 oktober 2009 is een overzicht van het werk van [[Freek de Jonge]] te zien en te beleven. <br clear="all" />
  
 
[[Bestand:Fabeltjeskrant titel.jpg|thumb|left|100px|Fabeltjeskrant]] Op 10 september is de lijst van 50 programma's in de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie bekend gemaakt. De canon is een initiatief van [[Cathy Spierenburg]] ([[Z@pp]] en [[Z@ppelin]]) om haar vertrek bij de Publieke Omroep luister bij te zetten. Zo'n 60.000 internetstemmers hebben de uiteindelijke [[Canon van de Nederlandse kindertelevisie|lijst]] bepaald.<br clear="all"/>
 
[[Bestand:Fabeltjeskrant titel.jpg|thumb|left|100px|Fabeltjeskrant]] Op 10 september is de lijst van 50 programma's in de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie bekend gemaakt. De canon is een initiatief van [[Cathy Spierenburg]] ([[Z@pp]] en [[Z@ppelin]]) om haar vertrek bij de Publieke Omroep luister bij te zetten. Zo'n 60.000 internetstemmers hebben de uiteindelijke [[Canon van de Nederlandse kindertelevisie|lijst]] bepaald.<br clear="all"/>

Versie van 17 feb 2010 om 09:47

Archief van wiki nieuws

Ramses Shaffy
Op 1 december is Ramses Shaffy overleden. De zanger en acteur verwerft bekendheid bij het grote publiek met zijn liedjes Sammy en Zing, vecht, huil bid. Hij laat een omvangrijk oeuvre op televisie, radio en het grote doek na. Ook is hij in de loop der jaren veel te gast geweest bij diverse programma's.
Ad van Liempt
Op 26 november is bekend gemaakt dat Ad van Liempt bekroond wordt met de Beeld en Geluid Oeuvre Award. Ook zijn de nominaties voor de verschillende categorieën bekend gemaakt. De uitreiking van de Awards is op 25 januari 2010. .
Val Berlijnse Muur 01.jpg
Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. Lees hier hoe dit historisch moment door de audiovisuele media is behandeld.
Beeld en Geluidwiki
Beeld en Geluidwiki is vanaf 19 oktober 2009 ook te volgen op Twitter!
Beeld en Geluidwiki
Op 17 oktober is Beeld en Geluidwiki de 2 miljoen raadplegingen gepasseerd. Hartelijk bedankt aan al onze gebruikers en bezoekers!
Giel Beelen
Op 6 november organiseert Beeld en Geluid het Symposium Time to face the music, radiojingles en televisietunes nader bekeken. Tijdens dit symposium komen verschillende makers aan het woord, waaronder Giel Beelen, Stephen Emmer en Martijn Schimmer. In de wiki is meer informatie te vinden over radiojingles en televisietunes.
RTL Véronique
Twintig jaar geleden, op 2 oktober 1989, maakt Nederland kennis met commerciële televisie door middel van het Luxemburgse RTL Véronique.
Tentoonstellingsposter
In Beeld en Geluid opent op 25 juni de tentoonstelling Kijk! Dat is Freek Tot 25 oktober 2009 is een overzicht van het werk van Freek de Jonge te zien en te beleven.
Fabeltjeskrant
Op 10 september is de lijst van 50 programma's in de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie bekend gemaakt. De canon is een initiatief van Cathy Spierenburg (Z@pp en Z@ppelin) om haar vertrek bij de Publieke Omroep luister bij te zetten. Zo'n 60.000 internetstemmers hebben de uiteindelijke lijst bepaald.
Frits Thors
Op 13 september 2009 wordt oud-omroeper en -nieuwslezer Frits Thors 100 jaar. Informatie over zijn leven en werk staat op zijn biografie pagina.
NCRV logo 2009
Op 25 augustus 2009 introduceert de NCRV haar nieuwe vormgeving en logo, sterk gebaseerd op het klaverblad logo uit 1978. Een overzicht van NCRV televisievormgeving door de jaren heen vindt u hier.
Gerard van den Berg
Op vrijdag 7 augustus 2009 is presentator Gerard van den Berg overleden. Een hele generatie kent hem als de spelleider in Zo vader, zo zoon. Maar hij heeft heeft nog veel meer gedaan.
Michaël Zeeman
Op maandag 27 juli 2009 is schrijver, recensent en televisiepresentator Michaël Zeeman overleden. Zeeman is bij televisiekijkers bekend van zijn literaire praatprogramma's als Nachtsalon, Leven & werken en Zeeman met boeken. Michaël Zeeman is 50 jaar geworden.
Ria Brieffies
Op maandagavond 20 juli 2009 is Ria Brieffies op 52 jarige leeftijd overleden. Brieffies is bekend als zangeres in de meidengroep de Dolly Dots. De groep is vooral in de jaren tachtig populair in Nederland. In het archief is een televisieserie uit 1983 en een concertregistratie uit 1984 terug te vinden.
Maan
Op 20 juli is het veertig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Afgelopen week heeft NASA opgepoetste beelden van dit historisch mediamoment gepresenteerd. In de archieven van Beeld en Geluid ligt nog meer bijzonder materiaal rondom deze gebeurtenis.
De Fabeltjeskrant
De NPO is het project de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie gestart.

Iedereen kan op zijn favoriete kindeprogramma stemmen uit de Nederlandse geschiedenis via de Website Canon van de kindertelevisie. In de Beeld en Geluidwiki staan de meeste producties zorgvuldig beschreven. Bekijk alle kinderprogramma's in de wiki

Leader (1992)
In 2009 bestaat Pinkpop 40 jaar. Op 3 FM wordt stil gestaan bij de popgeschiedenis. In de archieven van Beeld en Geluid zijn de opnamen voor radio en televisie bewaard. De wiki is gestart met een overzicht van Pinkpop.
Beeld en Geluidwiki
Op 19 mei is Beeld en Geluidwiki de 1 miljoen raadplegingen gepasseerd. Hartelijk bedankt aan al onze bezoekers!
Vrije schaep, 't titel.jpg
De comedyserie ‘t Vrije Schaep wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. De eervolle vermelding is voor Van Moskou tot Magadan. Martin Simek ontvangt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma voor Šimek 's nachts.

De internetsite van het VPRO-programma Metropolis krijgt de Zilveren Prichettprijs. De uitreiking vindt plaats op donderdag 11 juni in Studio Plantage in Amsterdam.

Joop van Zijl in 1985
Op 5 juni organiseert Beeld en Geluid het symposium Nieuws. Maak het mee! Televisiejournaal, nieuwssites en burgerjournalistiek in beweging. Voor wie alles wil weten over dit onderwerp is in de wiki is het thema televisienieuws.
Peter Creutzberg
Op 12 juni is tijdens het Beeld voor beeld festival in Amsterdam een bijzondere vertoning van films van Peter Creutzberg uit de archieven van Beeld en Geluid. De film Corsow is in 1967 bekroond met de Staatsprijs voor de film.
John Appel
Documentairemaker John Appel is door Beeld en Geluid gekozen als documentairemaker in focus 2009. Appel brengt zijn collectie onder bij Beeld en Geluid en maakt een film geinspireerd op het archief. In 2009 verschijnt ook een DVD box met zijn werk
Matthijs van Nieuwkerk in 2002
Matthijs van Nieuwkerk is door VARA magazine uitgeroepen tot beste interviewer op de televisie en wint daarmee de eerste Sonja Barend award. Sonja Barend was geruime tijd dé interviewer van de Nederlandse televisie met o.a. de talkshows Sonja's goed nieuws show, Sonja op maandag en Barend & Witteman. De bedoeling is dat de naar haar vernoemde award voor Nederlands interview talent een jaarlijks terugkerende award wordt.
Kvw.jpg
Tijdens het jaarlijkse Food Festival in New York is het televisieprogramma keuringsdienst van waarde bekroond met de zilveren lepel. In 2008 is het al onderscheiden in Cannes met de derde prijs voor het beste internationale format.