Papa is een martelaar

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'43"
MediumTelevisie


Beschrijving

In deze documentaire volgen we de weduwe van Ibrahim Mouazzi. De Hezbollah strijder Ibrahim is in 2006 omgekomen tijdens de oorlog tussen Hezbollah en Israël. De weduwe en kinderen worden ongeveer een jaar lang gevolgd na de dood van Ibrahim. In dat jaar zien we de familie omgaan met de dood van hun familielid. De Hezbollah steunen hierin door het aanbieden van psychische hulp maar ook door bijvoorbeeld gratis onderwijs en gezondheidszorg. We volgen de weduwe en haar kinderen tijdens hun dagelijks leven. We zien de zoon tijdens schoollessen maar ook tijdens zijn lessen bij de zogenaamde scouting. Verder komt vooral de weduwe aan het woord.

Sterven als martelaar wordt bij de Hezbollah gezien als een eer. De weduwe van Ibrahim lijkt er dan ook vrede mee te hebben dat haar man gestorven is. Ze verdedigt het martelaarschap van haar man en ook haar enige zoontje ziet ze later een strijder van Hezbollah worden. In de documentaire wordt al snel duidelijk dat de Hezbollah er zoveel mogelijk aan doen om de familie van de martelaren zo goed mogelijk te ondersteunen en op die manier zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op de families.

Makers

Regie & Research Daisy Mohr

Montage Milika de Jonge

Camera Wissam Abdel Khalek en Mohammed Hamzeh

Productie Judith van den Berg en Ymke Kreiken

Eindredactie Jos de Putter en Doke Romeijn

VPRO

Achtergrondinformatie

Deze documentaire van Tegenlicht is een onderdeel van een overkoepelend thema: over de grens. Dit thema bevat ook de afleveringen De kolonist van kibboets Karmya, Weg uit de 'War on terror' en Joris Luyendijk in gesprek met Amin Maalouf.

Daisy Mohr werkt sinds 2001 als correspondent in het Midden-Oosten.