Paul Henri Enthoven

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door DofT (Overleg | bijdragen) op 14 jul 2017 om 10:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Paul Henri Enthoven | geboorte_datum = 18 augustus 1883 | geboorte_plaats = Amsterdam | overlijden_datum = 6 ju...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamPaul Henri Enthoven
GeborenAmsterdam, 18 augustus 1883
GestorvenAmstelveen, 6 juli 1972
Functiesamateurfilmer
Bekend van
Periode actief1927-1942, 1953
TriviaPaul Henri Enthoven was arts van beroep

Paul Henri Enthoven in de media
Oeuvre van Paul Henri Enthoven

De filmer

Paul Henri Enthoven koopt in 1927 een 16mm filmcamera en filmt hiermee in de periode 1927-1942 bijna maandelijks. Hij is in 1919 getrouwd en heeft als hij begint te filmen twee kinderen, Willeke en Paul. Willeke komt in 1928 te overlijden. In 1929 wordt zoon Rob geboren. Enthoven filmt voornamelijk het gezin, de vakantie(reisjes), de uitstapjes en de omgeving rond het huis (het gezin woont in de Van Eeghenstraat in Amsterdam, aan het Vondelpark). Het zijn de hoogtepunten uit het gezinsleven en laten zien hoe de vrije tijd wordt ingevuld.

Zijn stijl

Enthoven is een goed filmer. De beelden zijn over het algemeen scherp en de personen en objecten die gefilmd worden, zijn goed in beeld gebracht. Enthoven beweegt zijn camera minimaal als hij een bewegend object of persoon filmt. Landschappen en panorama's filmt hij met een pan-camerabeweging van links naar rechts. Bergpieken worden vaak met een tilt-down of een tilt-up camerabeweging gefilmd.

Bij het filmen van personen is er sprake van kleine ensceneringen. Regelmatig zie je in de films van Enthoven personen naar de camera toe lopen. Verder wordt er voor de camera geposeerd, wordt er in de camera gekeken en naar de camera gezwaaid. Ook worden voorwerpen, zoals een verjaarscadeau aan de camera getoond.

Enthoven heeft een specifieke stijl waarin eigenlijk geen ontwikkeling zichtbaar is, er wordt niet of nauwelijks geëxperimenteerd. Als voorbeeld, bijna elk jaar wordt moeder Enthoven op haar verjaardag geportretteerd, poserend op een stoel of bank in de tuin en vaak nog met een verjaardagsboeket in haar hand.Ook de omgeving tijdens vakanties in Zwitserland wordt vrijwel steeds op dezelfde manier in beeld gebracht.

Zijn collectie

De collectie films is vergelijkbaar met een familiealbum, maar dan met bewegende beelden. Vooral ook omdat Enthoven veelvuldig gebruik maakt van tussentitels met tijds- en plaatsaanduidingen. Dit is opmerkelijk omdat de films getoond werden in familiekring waarbij de maker tijdens het vertonen de nodige toelichting had kunnen geven.