Paul de Leeuw

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Samba-boy (Overleg | bijdragen) op 27 jun 2009 om 11:11

Ga naar: navigatie, zoeken
Paul de Leeuw

Een zeer veelzijdig en getalenteerd artiest, die steeds opnieuw zijn grenzen verlegt en vrijwel alles wat hij onderneemt heeft succes. De Leeuw is ook een omstreden figuur: je bent voor hem of tegen hem. Hij werd ooit uitgeroepen tot de meest irritante televisiepersoonlijkheid. Voor zijn medewerkers kan hij op de werkvloer soms bot zijn; voor zijn vrienden gaat hij door het vuur en is hij zeer attent. Paul eist het bijna onmogelijke van zichzelf en kan behoorlijk uit zijn slof schieten wanneer redactieleden van zijn programma’s niet hetzelfde doen. Woedend wordt hij wanneer buiten hem om een boekje over hem verschijnt. Tijdens zaaloptredens laat hij mensen, die naar zijn idee rumoerig zijn, verwijderen. Als hij het besluit te gaan zingen neemt hij zangles en schrijft teksten voor liedjes. Het resultaat is een uitgebreid repertoire op CD’s, die goed verkocht worden. Van cabaretvoorstellingen via musicals en speelfilms tot televisieprogramma’s: De Leeuw laat zien dat hij alle facetten van het vak beheerst. Soms gaat hij over de schreef en komt hij in conflict met omroepbazen.

Wanneer hij eenmaal iets wil zal het ook gebeuren. Een sprekend voorbeeld daarvan is de adoptie van twee kinderen. Want, zo verzuchtte hij eens: “Ik kan zo vreselijk jaloers worden op een jonge vent, die door het Vondelpark loopt met een draagzak voor zijn buik met daarin een peuter…”

Biografie

Paul Henri de Leeuw wordt op 26 maart 1962 geboren in IJsselmonde, onder de rook van Rotterdam. Hij heeft een vier jaar oudere broer, Robert en een twee jaar jongere zus Grieteke. Vader De Leeuw is streng in zijn opvoeding. Hij importeert zeer succesvol fruit-in-blik uit Oostbloklanden. Na de lagere school gaat Paul naar de Rehoboth Mavo in Lekkerkerk. Haalt uiteindelijk zijn Havo-diploma en schrijft zich in voor de lerarenopleiding in Delft om er Nederlands en Maatschappijleer te studeren. In 1983 gaat hij op kamers wonen in Rotterdam en meldt zich bij de Toneelschool in Maastricht. Hij wordt er afgewezen, maar krijgt in dat jaar wel een kans tijdens het Delfts cabaretfestival Camaretten. Het levert hem de publieksprijs en aanmoedigingsprijs op.

Om in zijn onderhoud te voorzien gaat Paul in de horeca werken: bij Van der Valk in Rotterdam en Broodje van Kootje in Amsterdam. In 1985 heeft hij zijn eerste theaterprogramma “Stel moeder niet teleur” en krijgt hij de kans bij de NCRV in het jeugdprogramma Snelbinder. Daarna volgt het radioprogramma Lieve Paul en komt de landelijke bekendheid als commentator bij het televisieprogramma Sterrenslag. Vervolgens stort hij zich op de televisie met programma’s als De Schreeuw van de Leeuw, Laat de Leeuw, Herberg de Leeuw en PaPaul. Tussendoor brengt hij cabaretprogramma’s, treedt op in musicals en toneelstukken en maakt speelfilms. In 2001 trouwt Paul met zijn vriend Stephan Nughter en ze adopteren twee jongetjes: Cas en Toby. In 2007 werd Paul de Leeuw benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Omroeploopbaan

1986 – 1989

Zijn televisiedebuut maakt hij op 12 februari 1986 in het programma Sonja op woensdag. Datzelfde jaar speelt hij de pop Gep Snelbinder in Snelbinder, een jeugdprogramma van de NCRV. Een jaar later heet dit programma voor scholieren De 10 over half 5 Paul de Leeuw Show. Landelijke bekendheid volgt in 1987 met Sterrenslag (AVRO) waar vanuit De Efteling drie ploegen met bekende mensen in sport en spel tegen elkaar uitkomen. Legendarisch is zijn uitroep vlak voor de start: Mijnheer van Heumen, we zijn er klaar voor!. Samen met Sandra Reemer maakt Paul zeven uitzendingen van Sterrenslag. Wanneer de meidengroep de Dolly Dots er in 1988 mee stopt, presenteert Paul het afscheidsconcert van de zangeressen in discotheek Escape. In 1989 maakt hij zijn filmdebuut in Jan Rap en z’n maat.

1990 – 1996

Begin maart 1990 wordt ook de kiem gelegd voor een serie persoonlijke televisieshows: De Schreeuw van de Leeuw met als onderwerp: dik-zijn. Daarin ook de introductie van het type Bob de Rooy, die argeloze voorbijgangers op straat het verschil wil laten proeven tussen light en gewone kroketten. Pianist Cor Bakker wordt zijn vaste begeleider. Paul schrijft ook "De dagboeken van Bob de Rooy en Annie staat er achter" (1990). Verontwaardiging klinkt er na een uitzending van De Schreeuw van de Leeuw waarin Paul een soundmixshow imiteert en het jongetje Kees genadeloos afkraakt en in de hoek zet. Later blijkt alles in scène te zijn gezet. Kees is een neefje van VARA-presentatrice Hanneke Groenteman. Legendarisch wordt de uitzending van Paul met de Aids-patiënt René Klijn, die als zanger Mr. Blue tot een hit maakt. De plaat haalt platina en brengt fl 200.000 op voor het Aids-fonds. Voor dit programma krijgt Paul de Bronzen Roos op het televisiefestival van Montreux en een Emmy-nominatie.

In juni 1993 wint Paul de Zilveren Nipkovschijf voor De Schreeuw van de Leeuw. Vanaf februari 1994 brengt Paul bij de VARA Muilen dicht. In deze wekelijkse show worden onderwerpen behandeld die met ouders en kinderen te maken hebben, zoals: roken, dik-zijn, haardracht, sex en dergelijke.

De Leeuws grote liefde voor het Nationale en Europese Songfestival is bekend. Op 26 maart 1994 presenteert hij voor het eerst dat zangfestijn. In april begint de elfdelige comedyserie Seth en Fiona die Paul zelf schrijft en waarin hij samen met de actrice Olga Zuiderhoek speelt. Het is een parodie op Zeg ‘ns Aaa. In 1994 eindigt De Schreeuw van de Leeuw. In 1995 wordt hard gewerkt aan de rolprent Filmpje! waarin de huwelijksperikelen van Bob en Annie de Rooy breed worden uitgemeten. In december van 1995 gaat Filmpje! in première. In 1995-1996 presenteert Paul een aflevering Kinderen voor kinderen, en het Matinee op de vrije Zondag.

1997 – 2000

Gedurende bijna twee jaar trekt Paul zich terug. Na de stilte volgen weer drie seizoenen Laat de Leeuw (1997 – 1999). In de herfst van 1998 krijgt Paul de Nederlandse Academy Award in de categorie Amusement voor Laat de Leeuw. In het voorjaar van 2000 wil Paul een nieuw programma brengen en zoekt het in een duo-presentatie met Hans Kesting: Ouwe Jongens. De formule is geen succes en de kijkers haken af.

In de zomer van 2000 is er het Europees Kampioenschap voetbal. Als concurrent van de succesvolle uitzendingen van Barend en Van Dorp begint de NOS Huis van Oranje met Paul als presentator vanuit Studio Heideheuvel. Aan het einde van het jaar zet Paul zich in voor de NOVIB (Nederlandse Organisatie voor Internationale Betrekkingen) en gaat voor deze organisatie naar Afrika.

2001 – heden

In de lente van 2001 maakt Paul een verrassende overstap van de VARA naar de NCRV. Hij maakt negen afleveringen van Herberg de Leeuw, een wekelijks amusementsprogramma waarin hij diverse gasten ontvangt. Een jaar later gaat een wens in vervulling: de presentatie van een spelletjesprogramma: Zo vader, zo zoon. Paul weet op een geheel eigen wijze dit reeds lang bestaande programma vorm te geven. In april 2002 begint een nieuwe serie afleveringen van Herberg de Leeuw. Paul brengt regelmatig een parodie op de vermeende dronkenschap van zangeres Anneke Grönloh en doet een fotospelletje waarin professor Bob Smalhout geleidelijk in Adolf Hitler verandert. Hierdoor ontstaat tumult. De zangeres en de NCRV komen tot een schikking en Smalhout ziet af van een kort geding. In het najaar komt het tot een definitieve breuk tussen de omroep en De Leeuw wanneer Paul volgens de NCRV een aantal ongepaste fragmenten over de net overleden prins Claus in Herberg de Leeuw wil laten zien.

Als parodie op de programma’s waarin het dagelijks leven van een artiest is te zien, brengt Paul vanaf oktober 2003 zijn eigen reallife-soap. Vanuit een in de studio nagebouwde woning is hij elke werkdag te zien in PaPaul. Aan het eind van de uitzending speelt De Leeuw SMSmee, een typetje waarmee hij de dagelijkse telefoonspelletjes van de commerciële zenders op de hak neemt. In februari 2004 is de eerste uitzending van een nieuw programma SMSmee’s Poessie. Reeds na één aflevering komen de VARA en De Leeuw tot de conclusie dat ”door de korte voorbereiding en de hoge productiedruk het programma niet goed uit de verf komt”. Men besluit te stoppen. In 2005 start het succesvolle programma Mooi! Weer de Leeuw waarvan eind 2008 een marathon uitzending wordt gehouden ter ere van de Leeuws 25-jarig jubileum.