Pete Felleman

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 21 okt 2019 om 15:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Pete Felleman (1960)

NaamJaap Albert Louis Sidney Felleman
GeborenZandvoort, 17 mei 1921
GestorvenAmstelveen, 18 februari 2000
FunctiesRadiomaker Diskjockey Schrijver Presentator
Bekend vanBorát
Periode actief
Media
Audio fragmentenAudio.png

Pete Felleman in de media
Oeuvre van Pete Felleman

Vanaf zijn jeugd is Felleman een jazzliefhebber. Op 6 juni 1947 presenteert hij zijn eerste programma, Swing & Sweet, from Hollywood & 52nd Street bij de VARA. Wanneer hij in 1948 bij de VARA in dienst treedt gaan veel luisteraars hem volgen. Niet alleen om zijn kennis van de jazz, maar ook om zijn donkerbruine stem en het speciale Nederlands wat hij voor de radiomicrofoon uitspreekt. Men blijft geboeid luisteren naar wat hij te vertellen heeft.

Hij is eigenlijk zonder dat hij dat weet de eerste Nederlandse DJ en presenteert ook de allereerste Hitparade op de Nederlandse radio, op zaterdag 2 juli 1949. De hitlijst is gebaseerd op Billboards Best Sellers Chart en het programma heeft simpelweg de titel Hitparade en hij presenteert die tot 1957. In 1951 verandert hij de naam van zijn programma in LP-Parade en kan op die manier meer genres kwijt in de uitzending. Van 1948 tot 1957 presenteert hij ook het programma USA Cabaret, dat zich afspeelt in een fictieve jazzclub met een bigband op het podium. Al zijn programma's kenmerken zich door perfectionisme. Hij bereidt zijn programmas tot op de seconde voor.

Vanaf 1953 is hij ook werkzaam in de grammofoonplatenindustrie. Die werkzaamheden leiden tot een breuk met de VARA. In 1967 keert hij weer terug bij de radio en gaat werken voor de NRU en de KRO. De programma's die hij vanaf dan maakt heten Profile en Where the action is. Zijn eerste comeback bij de radio duurt tot 1969. In 1985 keert hij voor de tweede keer terug bij de radio, nu voor de VPRO waar hij op initiatief van Peter Flik een eigen rubriek krijgt in het programma Borát. Drie jaar later presenteert hij het programma "De jazz van Pete Felleman. Tijdens het North Sea Jazz Festival van 1992 wordt hij onderscheiden met een Big Award voor zijn grote verdiensten voor de jazz-muziek.