Peter Alsemgeest

Uit B&G Wiki
Versie door Ralsemge (overleg | bijdragen) op 12 nov 2013 om 12:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Peter Alsemgeest aan het werk in Rotterdam (1991) Foto: Henjo Guitjens

NaamPeter Alsemgeest
GeborenDen Haag, 16 oktober 1927
GestorvenHilversum, 14 oktober 2004
Functiesregisseur, cameraman, belichter
Bekend vanBig city blues, Het Korps Mariniers, Metro, DAF Mobile
Periode actief1954 - 2002
Werkt samen metPaul Verhoeven, Frans Dupont, Charles Huguenot van der Linden

Peter Alsemgeest in de media
Oeuvre van Peter Alsemgeest

Peter Alsemgeest is cameraman en regisseur, voornamelijk van opdrachtfilms.


Eerste werkervaringen

Na zijn diensttijd in Nederlands-Indië, waar hij als fotograaf en filmoperateur werkt voor de Leger Film- en Fotodienst, begint Peter Alsemgeest in1953 bij terugkomst in Nederland zijn carrière als belichter bij Multifilm in Haarlem. Al snel wordt hij cameraman. In dienst van Cinecentrum filmt hij onder andere voor het Journaal, Sport in beeld, diverse omroepen en het Polygoon bioscoopjournaal.

In de jaren zestig ontwikkelt hij zich tot cineast en regisseur. Alsemgeest maakt sindsdien vele bedrijfsfilms voor onder andere DAF, de Koninklijke Marine, Gemeentewerken Rotterdam en DSM (Staatsmijnen). Andere opdrachtgevers waarvoor hij in de loop der decennia vaker werkt zijn baggerbedrijven zoals Van Oord ACZ, Dredging International, scheepsbouwer RSV (Rijn-Schelde-Verolme), Volvo en het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium).


Samenwerking met Paul Verhoeven

In 1965 maakt Paul Verhoeven tijdens zijn diensttijd de film Het Korps Mariniers, met Alsemgeest als cameraman. In een interview zegt hij hierover: "Cinecentrum liet mij het werk zien van alle cameramannen die ze hadden. Ik vond het werk van Peter ontzettend mooi, sterk en warm en ik was er meteen weg van." Later in zijn carrière, bij het maken van films als Soldaat van Oranje en Robocop, denkt Verhoeven nog vaak terug aan de tijd dat ze Het Korps Mariniers maken. "Voor mij heeft dat ontzettend veel betekend, omdat ik later zo veel van dat actiewerk heb gedaan. En die grote scènes met zoveel actie, die voornamelijk in Total Recall zitten, dat komt rècht uit de mariniersfim! En als je die scènes naast elkaar zou leggen, dan kun je dat ook heel goed zien. Peter had daar een ontzettend goede feeling voor, hoe je die actie in beeld moet brengen. En daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ja, Peter was een echte professional toen al, nietwaar. Die zat al jaren in het vak." De film is voor een deel in de jungle van Panama opgenomen. Alsemgeest vertelt op zijn beurt over de gedrevenheid en het vakmanschap van Verhoeven, en hoe de regisseur, de dienstdoende voorlichtingsofficier van de Marine manipulerend, nog meer middelen weet te regelen dan het reeds aanzienlijke budget.


Samenwerking met Frans Dupont

Anja van Dijk neemt in 1992 ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag voor AVProf een interview met Alsemgeest af. Hij vertelt dan onder meer: "Ik moest een keer in de DAF-fabriek een achteras filmen die in het chassis van een vrachtwagen thuishoorde. Filmregisseur Frans Dupont begeleidde me bij die klus, ik volgde toen een avondcursus aan de filmacademie in dramaturgie en montage. Maar hoe ik de camera ook stelde, ik kon de juiste beelduitsnede niet vinden. Frans kwam erbij, keek door de zoeker, deed iets met het statief en zei: "dit is het". En hij had gelijk. De klomp metaal was ineens een achteras geworden. Dat moment is voor mij een keerpunt geweest. Je moet bij een beeld niet hoeven zeggen wat iets is, je moet het laten zien. Door Frans Dupont heb ik leren zien".


Samenwerking met Charles Huguenot van der Linden

Een andere regisseur voor wie hij veel bewondering heeft en met wie hij veel samenwerkt is Charles Huguenot van der Linden. In Andere tijden zegt Alsemgeest in 2003 over hem: “Ik had al diverse films voor Charlie gedraaid toen hij mij vroeg voor Big city blues. Hij vroeg mij omdat ik veel ervaring met het vrije camerawerk had en bovendien werkte ik met available light, wat niemand toen haast nog deed. Ze zeiden wel eens tegen mij: 'Jij kan een kerk uitlichten met een lucifer'. Ik denk dat het met mijn achtergrond te maken heeft. Ik kom uit de persfotografie en ik was dus gewend om te roeien met de riemen die je hebt. Charlie was altijd totaal gefocust op de film waaraan hij werkte. Bij de film die we voor DAF gemaakt hebben, lag hij plat op zijn buik door mijn lens te kijken om de instelling te controleren. Hoewel hij open stond voor een grote inbreng van cameramannen, moest hij precies weten hoe het beeld er uitzag. Een gedreven filmer".


Hoffilmer van Rotterdam

In zijn films heeft Alsemgeest zowel veel oog voor techniek, die hij de kijker beeldend uitlegt, als voor de mens. In Rotterdam noemen ze hem jarenlang de hoffilmer van de Gemeentewerken. Zijn films zijn informatief en bieden tegelijkertijd een nieuwe kijk op de gebouwde omgeving, door verrassende perspectieven en verbanden. Metro en Een goed lopende stad zijn twee van zijn belangrijkste Rotterdamse films. Omdat hij veel filmt over metrobouw, de aanleg van tunnels en voor baggeraars zeggen zijn collega's: "als het over modder gaat moet je Peter hebben".