Peter Flik: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
Regel 13: Regel 13:
 
| onderschrift =  
 
| onderschrift =  
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Peter_Flik  Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| catalogus = [[Peter Flik in de media]]
 
| catalogus = [[Peter Flik in de media]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Peter Flik]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Peter Flik]]

Huidige versie van 28 jan 2013 om 09:30

In zijn creatieve en speelse pogingen om voor radio, het mooiste medium volgens Flik, eigentijdse, oorspronkelijke programma’s te maken, overschrijdt Flik bewust soms grenzen. Zo laat hij lang een noodsignaal horen wanneer er in Nederland Amerikaanse kruisraketten geplaatst dreigen te worden. Hij gebruikt de microfoon voor het klokkenspel en uur- klok in de toren van het door architect Dudok ontworpen raadhuis van Hilversum, om minutenlang slechts de wind en het fluitconcert van een passerende vogel te laten horen. Ook maakt hij een rechtstreeks radioverslag van een parend echtpaar. Wanneer hij als protest langere tijd niets wil uitzenden via de radiozender krijgt hij veel tegengas omdat dit tot veel paniek kan leiden en als de Nederlandse radiozenders langer dan enkele minuten stil vallen er in het zender bewakingscentrum in Lopik het ene na het ander alarm af gaat. Het levert veel publiciteit op en uiteindelijk is de stilte op radio wel uitgezonden, maar minder lang dan door Peter gewenst. De echte VPRO-luisteraar is er wel aan gewend geraakt, anderen storen zich aan de soms grensverleggende manier van radio maken.

Vanaf de jaren zestig maakt Flik vele cultuur-, documentaire- en actualiteitenprogramma's voor VPRO-radio. Door zijn inzet wordt het in Nederland mogelijk om per telefoon correspondenten in de uitzending te brengen. De techniek is daar nog helemaal niet op voorbereid en er moeten vreemde handelingen uitgevoerd worden om de correspondent op tijd te laten beginnen en het lopende programma te laten horen. De technische dienst van de NOS ontwikkelt er een zogenaamde vorkschakeling voor die het telefoon signaal uitsplitst in een ontvangstsignaal en een retoursignaal, waarmee het mogelijk wordt in de uitzending met iemand waar ook ter wereld te praten. Flik bedenkt de totaalprogramma's VPRO vrijdag en Het gebouw. Hij is een fan van Oost-Europa. Met zijn programma Het spoor, wat hij samen maakt met technicus Jan Tittel (een Mozart-kenner), trekt hij naar allerlei plekken in Oost-Europa op zoek naar geschiedenis van het monster van Franckenstein. Flik en TIttel maken een uitzending vanaf het kerkhof waar Franckenstein begraven zou zijn en draaien vanaf dat kerkhof vanzelfsprekend muziek van Mozart. Flik maakt al midden zestiger jaren programma's zoals Ronduit waarin het toen controversiële thema homoseksualliteit aan de orde komt. Samen met Wim Noordhoek en Jan Donkers maakt hij het experimentele programma Hee. Ook is hij betrokken bij het maken van jeugdprogramma's als Op het vinkentouw samen met Nel Kars en Schoolradio met Kiki Amsberg.

Hij is één van de gangmakers van de cultuuromslag bij de VPRO in 1968. Hij bedenkt het dagvullende totaalprogramma VPRO vrijdag, dat indien voor de actualiteit noodzakelijk, uitzendt vanaf locatie. In 1976 bedenkt hij het programma De hoogwerkers, een live uitzending waarin hij samen met Cor Galis (als Cornelis interieur) met behulp van een hoogwerker op een willekeurig balcon van een flatgebouw stapt en aanklopt. Meestal worden ze binnengelaten en ontstaat er een interessant stuk radio, waarin Galis ongezouten kritiek geeft op de inrichting. Daar is niet iedereen blij mee en ze moeten wel eens snel een flat weer via het balcon verlaten. Beiden halen ook streken uit in liften, door aan instappenden koffie aan te bieden of er een grote plant in de plaatsen met daarin een luidspreker en een microfoon om zo met niets vermoedende passagiers in gesprek te komen. Flik werkt mee aan het documentaireprogramma Nova Zembla, actualiteitenprogramma VPRO-Expres en aan de verhalenprogramma's Fantastische vertellingen en Spannende splookjes met Willem de Ridder.Hij maakt voor de KRO in 1975/1976 het televisieprogramma In de keuken met Berend waarin Berend Boudewijn met bekende personen spreekt terwijl hij met hen kookt. Flik bedenkt het dagvullende radioprogramma Het gebouw dat uitgezonden wordt uit het leegstaande GAK-gebouw tegenover de VPRO-studio's. Voor deze uitzendingen tussen 1984 en 1994 is een tijdelijke radiostudio in "Het Gebouw in Hilversum aan Zee" geplaatst. In de tachtiger jaren maakt hij ook het cultuurprogramma Villa VPRO en Radionieuwsdienst VPRO. Met de door nicotine en alcohol doortrokken stem van Cor Galis wordt een herkenbare omroeper voor de VPRO gemaakt. In Nederland worden treinreizigers verrast met een meereizende VPRO-ploeg die een opname maakt in de trein voor latere uitzending omdat dit goedkoper is dan een live-uitzending vanuit de trein. In 1994 publiceert Flik de reisverhalenbundel Het meisje in de schroevedraaier: reizen door de Oostbloklanden. '

In 1991 wint hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn hele oeuvre. Tot zijn pensionering werkt hij als presentator en samensteller bij het avondprogramma De avonden. Na de eeuwwisseling levert hij vanuit Hongarije, zijn huidige woonplaats, bijdragen aan documentaireprogramma's De 747 documentaire en Holland Doc.