Piet Buis

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamPieter (Piet) M. Buis
Geborenonbekend, 6 november 1916
Gestorvenonbekend, 3 februari 1998
Functiescameraman, Directeur Polygoon
Bekend vanPolygoon bioscoopjournaal, De Dijk is Dicht, Een dag uit het leven van de prins, Royalty at Home
Periode actief1932-1981
Werkt samen metPhilip Bloemendal, Anton Koolhaas, Brand Dirk Ochse, Kees Stip

Piet Buis in de media
Oeuvre van Piet Buis


Oud-directeur en cameraman Piet Buis werkte een groot deel van zijn leven voor de filmfabriek Polygoon. Hij werd bekend als dé man die de Koninklijke familie filmde. Zo legde hij vele staatsbezoeken vast, was hij getuige van koninklijke bruiloften en had hij de primeur van de eerste filmbeelden van de pasgeboren prins Willem-Alexander.

Piet Buis begon zijn carrière in 1932 als laborant bij de filmfabriek Polygoon. Daar werd hij in de eerste plaats aangenomen als manusje van alles, maar was voornamelijk werkzaam in de ontwikkelkamers. Hier leerde hij veel over het behandelen van filmmateriaal en over de juiste belichting van beelden. Van het geld dat hij bij Polygoon verdiende kocht hij een fotocamera. Hiermee trok hij op zijn vrije zondag de omgeving in om calamiteiten en bijzondere gebeurtenissen te fotograferen. Voor een goede foto betaalde het Haarlems Dagblad hem tien gulden.

Polygoon zette de jonge Buis al snel in om te assisteren bij journaalopnames. Hij droeg dan de zware statieven en camerakoffers van de cameralieden en keek ondertussen over hun schouders mee hoe zij hun vak uitoefenden. Op deze manier leerde hij over het bedienen van een camera en het effectief vastleggen van gebeurtenissen. Na enige tijd stuurde de filmfabriek hem erop uit om zo nu en dan de ‘lastige’ filmklussen op te knappen. Zo stond hij eens bovenop een hoog dak om overzichtsshots van een voetbalwedstrijd te maken.

In 1945 startte zijn carrière als echte cameraman voor het journaal, toen hij de intocht van de Canadezen in de hoofdstad filmde. In 1948 werd hij tot chef cameraman gepromoveerd. Buis schoot de beelden voor vele onderwerpen van het Polygoonjournaal en werkte ook aan verschillende opdrachtfilms. In 1950 deed hij het camerawerk voor de film De Dijk is Dichtvan scenarioschrijver Anton Koolhaas. Deze film genoot na de watersnoodramp in 1953 hernieuwde aandacht.

In 1952 kreeg Buis de opdracht om onder de regie van de Amerikaanse journalist Dudley Hale, de film Royalty at Home te vervaardigen. De Nederlandse overheid had opdracht gegeven tot de film. Deze zou ter introductie van een officieel bezoek van het koninklijk paar aan de Verenigde Staten, in de Amerikaanse bioscopen vertoond worden. De beelden zouden in de eerste plaats geschoten worden door cameraman Frits Wassenburg, maar deze kreeg op de eerste dag een hartaanval. Piet vloog onmiddellijk naar New York om de taak over te nemen. Hoewel dit een zeer moeilijke opgave voor hem was, legde dit de basis voor het latere goede contact met het koninklijk huis.

Sindsdien filmde de cameraman voor Polygoon alle officiële gebeurtenissen waar de Koninklijke familie bij betrokken was. Zo reisde hij af naar verre oorden om daar staatsbezoeken vast te legden. Daarnaast was hij getuige van Koninklijke huwelijken en filmde de pasgeboren koningskinderen. Ook mocht hij, als enige ter wereld, kleurenfilms maken van het huwelijk van de sjah van Perzië met Farah Diba in 1957.

In 1963 werd Piet Buis directeur van Polygoon. Na zijn aanstelling als directeur bleef hij echter leider van de filmequipes die de staatsbezoeken en andere vorstelijke visites aan verre landen vastlegden

Op 6 november 1981 beëindigde de 65-jaar oude Buis zijn loopbaan bij Polygoon na bijna vijftig jaar. Tijdens zijn afscheidsceremonie in kasteel de Hooge Vuursche in Baarn werd Buis door mr. Pieter van Vollenhoven onderscheiden met het erekruis van het Huis van Oranje Nassau.