Playstation oude stijl

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 8 jul 2019 om 08:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Play station oude stijl== Voor wie geen zin heeft om na luttele minuten weer op te staan en een nieuwe grammofoonplaat op de draaitafel te leggen is de platenwiss...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Play station oude stijl

Voor wie geen zin heeft om na luttele minuten weer op te staan en een nieuwe grammofoonplaat op de draaitafel te leggen is de platenwisselaar een hulpje dat wel handig is. De platenspeler laat na elke afgespeelde plaat een nieuwe op de draaitafel komen die dan wordt afgespeeld. Makkelijk voor luie mensen. Maar hoe werkt het?

stangen en palletjes

In het midden van de draaitafel zit normaliter een metalen pen die precies zo dik is als het gat in de plaat groot is. Bij de wisselaar is die pen hol. Daarin wordt een metalen pen gestoken waar binnen een stangetje zit dat beweegbaar is. Bij de top van de pen bevinden zich twee beweegbare uitsteeksels. De te draaien platen worden in de “wachtstand” gehouden door een van deze uitstekende delen. Als de eerste plaat is gestart zal de toonarm naar het midden bewegen doordat de naald de groef volgt. Aan het einde van de plaat gaat de arm terug naar het beginpunt, dit gebeurt automatisch. In de kast van de platenspeler bewegen enkele metalen armpjes met de toonarm mee en die zetten aan het einde van de plaat een aantal bewegingen in gang. Een van de acties is het bewegen van de stang die in de lange pen met de platen zit. Daardoor beweegt een van de uitsteeksels waar de te draaien platen op liggen en de onderste plaat kan dan omlaag zakken. Een ander uitsteeksel zorgt ervoor dat de andere platen boven blijven tot ze aan de beurt zijn om te zakken. Nadat de nieuwe plaat klaar ligt beweegt de toonarm naar de begingroef en het proces herhaalt zich. Voor de kleine platen, de singles, met een groot middengat is een speciale adapter beschikbaar die hetzelfde werk doet als de stang zoals boven omschreven. Om het mechanisme niet te zwaar te belasten kunnen slechts enkele platen op de wisselaar worden gelegd. Als die zijn afgespeeld moet er toch weer worden ingegrepen. Het gaat hier dus niet om een volautomatische jukebox.