RUR

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 12 jan 2011 om 14:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1983 - 2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePraatprogramma
Decennia1980-1989, 1990-1999, 2000-2009
Lengte75'
Mediumtelevisie

RUR Titel.jpg RUR 2.jpg

Beschrijving

RUR staat voor Rechtstreeks uit Richter. Het is de eerste late night show op de Nederlandse televisie. Kenmerken: drie stoelen voor drie gasten, en gastheer Jan Lenferink als "rots in de branding der conversatie" in streepjesoverhemd. De talkshow begint in 1982 als een zondagmiddagprogramma in de Amsterdamse discotheek '36 op de schaal van Richter'. De Amsterdamse disco blijkt een aardige jaren-tachtig setting. Bedrijfsleider Gert-Jan Dröge is de bedenker van de live talkshow Richter op zondagmiddag. Nadat camera’s alles genadeloos registreren groeit Lenferink uit tot publiekslieveling.

Op televisie ontvangt Jan Lenferink in het Rembrandtpleintheater te Amsterdam gasten en praat met hen over kunst, cultuur, seks en wetenschap. Lenferink weet met een air alsof er niks aan de hand is de meest intieme vragen te stellen. Innemend en vilein. Dit levert spannende live televisie op.

Vast onderdeel van de talkshow is het rondbrengen van taarten. Bij een van de afleveringen gaat het mis, wanneer Lenferink de Amsterdamse Hell’s Angels bezoekt. Jarige Angel Stanley gooit de aangeboden taart met doos en al de lucht in. Terwijl Lenferink het glas heft wrijft iemand een deel van de taart in het haar en het gezicht van de presentator. Vervolgens krijgt hij in de keuken nog een harde vuistslag in het gezicht. Na negen seizoenen en een kleine 200 uitzendingen houdt VOO het in 1992 voor gezien. Vervolgens wordt deze talkshow overgenomen door RTL4 en weer later door SBS6.

De twee seizoenen RUR bij SBS6 kenmerkten zich door een hoog retro-gehalte. Hetzelfde decor, dezelfde rijmpjes als intro van de drie gasten, voorgelezen door een 'bio-lezer' uit de actualiteit. Gasten uit de beginjaren van RUR kwamen nog eens terug om samen met Lenferink terug te kijken naar hun optreden van toen. Na twee redelijk succesvolle seizoenen trekt SBS in 2003 de stekker uit het programma.

RUR Magazine

RUR Magazine is het jaren '90-vervolg op RUR, met gasten en razende videoreportages van rampen, ruzies en royalty. De RUR-felicitatiedienst bezorgt een taart op de verjaardag van een bekende Nederlander.


Makers

Bedenker, producer: Gert-Jan Dröge

Presentator Jan Lenferink

Regie Hans van Riet (Veronica), Jan Pool (SBS6)

Eindredactie Maarten van Bussel (SBS6)

Veronica, SBS6