Radio Oranje: Zondag 21 februari 1943: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Middaguitzending niet bewaard. Avonduitzending niet bewaard; bevat item: '''H.J. van den Broek: Goebbels met de olijftak.''' (Donderdag 18 februari 1943 hield Josep...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
Avonduitzending niet bewaard; bevat item: '''H.J. van den Broek: Goebbels met de olijftak.'''
Avonduitzending niet bewaard; bevat item: '''H.J. van den Broek: Goebbels met de olijftak.'''


(Donderdag 18 februari 1943 hield Joseph Goebbels, ''Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda'', voor 15.000 genodigden een radiorede in het Berlijnse Sportpalast. Een propagandarede om de Duitsers uit te leggen hoe de oorlog voort te zetten na de nederlaag bij Stalingrad, die hen diep geschokt had.
(Donderdag 18 februari 1943 hield Joseph Goebbels, ''Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda'', voor 15.000 zorgvuldig geselecteerde genodigden een radiorede in het Berlijnse Sportpalast. Een propagandarede om de Duitsers uit te leggen hoe de oorlog voort te zetten na de nederlaag bij Stalingrad, die hen diep geschokt had. Een rede die tevens gericht was tegen de militaire tegenstanders Groot-Brittanië en Sovjet-Rusland.
Hiervoor had hij teruggegrepen op een boek van de oud-generaal uit de Eerste Wereldoorlog Ludendorff getiteld ''Der totale Krieg'' over de prioriteit van oorlog over de politiek, waarin als vier voorwaarden genoemd werden:
Totale mobilisering van mannen, Totale contrôle over pers en propaganda, Totale krijgsmethoden met het voorbijgaan van het oorlogsrecht en Totale vernietiging van tegenstanders: Jodendom, Marxisten en Katholieke kerk.
In het Sportpalast hing tijdens de rede een drie meter hoog banier met de leus: '''TOTALER KRIEG - KÚRZTER KRIEG''''''

Versie van 25 feb 2011 15:33

Middaguitzending niet bewaard.


Avonduitzending niet bewaard; bevat item: H.J. van den Broek: Goebbels met de olijftak.

(Donderdag 18 februari 1943 hield Joseph Goebbels, Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda, voor 15.000 zorgvuldig geselecteerde genodigden een radiorede in het Berlijnse Sportpalast. Een propagandarede om de Duitsers uit te leggen hoe de oorlog voort te zetten na de nederlaag bij Stalingrad, die hen diep geschokt had. Een rede die tevens gericht was tegen de militaire tegenstanders Groot-Brittanië en Sovjet-Rusland. Hiervoor had hij teruggegrepen op een boek van de oud-generaal uit de Eerste Wereldoorlog Ludendorff getiteld Der totale Krieg over de prioriteit van oorlog over de politiek, waarin als vier voorwaarden genoemd werden: Totale mobilisering van mannen, Totale contrôle over pers en propaganda, Totale krijgsmethoden met het voorbijgaan van het oorlogsrecht en Totale vernietiging van tegenstanders: Jodendom, Marxisten en Katholieke kerk. In het Sportpalast hing tijdens de rede een drie meter hoog banier met de leus: TOTALER KRIEG - KÚRZTER KRIEG'