Reinout Oerlemans

Uit B&G Wiki
Reinout Oerlemans

Soapacteur

Als 11-jarige jongen weet Reinout Oerlemans al wat hij later wil worden: ambassadeur in een ver land. Na het behalen van zijn VWO diploma neemt hij zich voor rechten te studeren om deze jongensdroom uit te laten komen. Na brutaal aan een vrouw die net een winkel uit stapt te vragen waar ze haar mooie schoenen heeft gekocht krijgt zijn leven plots een hele andere wending. De dame in kwestie blijkt Rebecca van Leeuwen te zijn, destijds werkzaam voor een gerenommeerd castingbureau. Zij vraagt hem of hij een keer auditie wil doen bij Van den Ende Producties.

De auditie levert hem de rol van Arnie Alberts op in de eerste echte Nederlandse soap Goede tijden slechte tijden. De soap betekent voor Oerlemans zijn doorbraak bij het grote publiek. Niet alleen jonge meisjes zijn enthousiast over hem, Joop van den Ende ziet in Oerlemans vanaf het begin een groot televisietalent.

Als Arnie Alberts met Guusje Nederhorst in GTST

GTST zorgt er bovendien voor dat hij interesse krijgt in het televisiemaken. Tussen de takes bij GTST maakt hij van de gelegenheid gebruik om collega's als Ron Brandsteder in de studio in Aalsmeer aan het werk te zien.

Presentator

Na 6 jaar te hebben gespeeld in de de soap is het tijd voor iets anders. Het aanbod van Johan Nijenhuis om te gaan regisseren bij Goede tijden slaat hij af: Oerlemans wil liever presenteren. Het begint met korte prijsuitreikingfilmpjes voor de Postcode Bingo, niet veel later presenteert hij zijn eerste programma: Heartbreak Hotel. Daarna volgt bij RTL een vernieuwd Wedden dat ...? en samen met Katja Schuurman De tele-belshow. Bij de presentatie van zijn eerste programma's wordt hij begeleid door Joop van den Ende en Willibrord Fréquin, die hem soms hard aanpakken.

Producent

In 1999 richt Oerlemans het mediabedrijf Eyeworks op. In eerste instantie is het bedrijf verantwoordelijk voor het bedenken van formats. De programma's worden vervolgens door Endemol geproduceerd. Eyeworks weet in deze beginfase op creatieve wijze lijstjes en testjes uit magazines te vertalen naar televisieformats. Het bedrijf zet zich meteen op de kaart met programma's als Typisch tachtig en De nationale IQ-test.

De rechten over De nationale IQ-test zorgen in 2001 voor een breuk in de relatie tussen Oerlemans en Endemol. John de Mol probeert zonder overleg het format te slijten in het buitenland. Niet gecharmeerd van De Mols actie stapt Oerlemans op bij Endemol en neemt het format mee. Hij ontpopt zich tot een overtuigende ideeënpitcher en weet formats te slijten aan nationale en internationale zenders. Ondertussen presenteert hij voor RTL Pulse en in 2003 de eerste editie van Idols.

Zijn bedrijf groeit snel. In 2004 neemt Eyeworks het Duitse Stormy Entertainment en de Belgische Televisiefabriek over. Het jaar erop neemt hij W.K. Producties over en sleept daarmee de productie van de voetbalwedstrijden voor Talpa en Versatel binnen. Als presentator is Oerlemans van 2005 tot 2008 bij de TROS te zien.

Amerikaans avontuur

In 2008 vertrekt Oerlemans met zijn gezin naar de VS. Op dat moment telt zijn bedrijf twaalf vestigingen op vier continenten, waaronder een groot kantoor in Los Angeles van waaruit hij gaat opereren. Oerlemans is dag en nacht met zijn bedrijf bezig waardoor hij niet meer aan presenteren toekomt.

Filmregisseur

Als Eyeworks de rechten van het boek Komt een vrouw bij de dokter bemachtigt maakt Oerlemans een verrassend uitstapje. Het bedrijf slaagt er niet in een regisseur te vinden die zich durft te wagen aan een verfilming, dus besluit Oerlemans het zelf te doen. De opnames beginnen in de zomer van 2009.

In het najaar laat Oerlemans zijn Amerikaanse avontuur voorlopig varen. Door de kredietcrisis voelt hij zich genoodzaakt Los Angeles in te ruilen voor Amsterdam zodat hij zijn bedrijf Eyeworks weer vanuit het oude hoofdkantoor in Nederland kan besturen.

In 2011 neemt Oerlemans nogmaals plaats op de regisseursstoel. Met Nova Zembla maakt hij de eerste Nederlandse speelfilm in 3D.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Televizier-Ring voor Goede tijden slechte tijden (1995)

Golden Romy in de categorie best new format in Duitsland voor Test the Nation (2002)

Media bedrijf van het jaar voor Eyeworks op de Nationale Broadcast Conventie (2002)

Gouden Televizier-Ring voor De Bauers (2004)

Zilveren Televizier-Ster (2004)

Gouden Roos voor The Great British Test (2005)