Rob Trip: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = Rob Trip.png | naam = Rob Trip | geboorte_datum = 9 maart 1960 | geboorte_plaats = Haarlem | overlijden_datum = | overlijde...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:
| catalogus = [[Rob Trip in de media]]
| catalogus = [[Rob Trip in de media]]
}}
}}
Rob Trip groeit op in een gezin waarvoor het achtuurjournaal heilig is. Tussen acht en half negen wordt niet gesproken en verstoord gereageerd als de telefoon gaat. Na de middelbare school in Haarlem, gaat hij rechten studeren. Een jaar later komt hij tot de conclusie dat deze studie hem niet bevalt en kiest hij voor wat hij echt interessant vindt: politicologie. Als hij afgestudeerd is, komt hij terecht bij de regionale omroep in Gelderland. Overigens zonder journalistieke intenties, met het idee om beleidsmatig aan de slag te gaan. Al snel doet hij uitzoekwerk voor een radioprogramma over provinciale politiek. “Voordat ik het wist, hield ik zelf ook een microfoon vast en interviewde ik mensen.” Bij [[Omroep Gelderland]] presenteert hij daarnaast het nieuws. Er is elke dag een uitzending en wegens de kleine omvang van de redactie vervult hij een keur aan werkzaamheden.
In 1989 polst eindredacteur [[Dirk van Egmond]] de interesse van Trip voor een baan bij [[Veronica Nieuwsradio]]. In die tijd heeft [[Veronica]] twee uitzenddagen, met daarnaast monteer- en productiedagen. Dit vraagt van Trip ook een heel andere werkwijze dan bij de lokale omroep. Er is veel meer tijd om over onderwerpen en de benodigde aanpak na te denken. Hij heeft bewondering voor Veronica-programma’s, die volledig in het teken van het nieuws staan, en neemt daarom graag de baan aan. “Veronica was de omroep van het vrije woord.” Vanuit Veronica werkt hij ook voor de [[NOS]], bij [[Met het oog op morgen]]. Als in 1995 verschillende actualiteitenrubrieken samen worden gevoegd tot het [[Radio 1 journaal]], is hij de enige van Veronica die de overstap hier naartoe maakt. Deze overgang komt voor hem op een goed moment. Hij voorziet dat de vercommercialisering van Veronica niet ten goede van nieuwsradio zal komen.
Bij [[Radio 1]] presenteert Trip elke ochtend, met iedere uitzending een medepresentator van een andere omroep. Tijdens zijn eerste jaar vraagt [[Ad van Liempt]] hem om de presentatie van [[NOVA]] te doen. In zijn tweede seizoen bij de radio presenteert hij de eerste helft van de week ‘s avonds NOVA, de twee helft van de week ‘s ochtends het Radio 1 journaal. In zijn derde seizoen komt daar de presentatie van [[Buitenhof]] bij. Het verschil tussen presenteren op de radio en de televisie is groot. “Vooral de aandacht die het krijgt. Bij de radio kun je bijna op je kop gaan staan en dan hoor je er bijna nooit wat over.” Tussen de radio en Buitenhof ervaart hij - wat maken betreft - het minste verschil: “dat is een soort radioprogramma op televisie.” 
In januari 2010 neemt hij de presentatie van het acht-uur [[NOS Journaal]] over van [[Philip Freriks]].  Ter voorbereiding maakt hij bij de NOS een maand lang schaduwuitzendingen. Zo raakt hij bekend met de studio, wat er komt kijken bij het maken van een journaaluitzending en het schrijven van presentatieteksten. Waar hij het meest aan moet wennen, is de hectiek zo’n anderhalf uur voor de uitzending. Dan worden alle onderwerpen op volgorde gezet en moet al het materiaal binnen zijn. De teksten die hij uitspreekt zijn allemaal door hem zelf bewerkt. “Televisie is zo’n ingewikkeld medium. Je kunt van alles bedenken, dat je van alles zomaar improviserend wilt doen, en dat kan dus uitgerekend niet in een journaal.”
De erfenis van zijn voorganger, Philip Freriks, heeft hij niet als belastend ervaren, omdat ze zo van elkaar verschillen. “Ik stond er wel van te kijken hoeveel aandacht het trok toen ik het uiteindelijk ging doen. Dat zo’n beetje alle kranten dat het belangrijkste nieuws vonden, terwijl er veel belangrijker dingen in de wereld gebeurden. Daar stond ik nog wel een beetje van te kijken.” Trip probeert altijd bij zichzelf te blijven en beschouwt goed vertellen als belangrijke factor in het presenteren. Het gaat erom dat de kijker hem gelooft als hij iets vertelt. “Er zijn heel veel mensen bij televisie omdat ze per se op tv willen, maar er zijn ook mensen, en ik denk dat ik daar ook wel bij hoor, die iets willen vertellen. Ik denk dat ik ingewikkelde dingen ook wel kan uitleggen, snel tot de kern kan terugbrengen. En dat heeft wel iets schoolmeesterachtigs.” Het helpt daarbij dat de kijker hem al langer kent van andere programma’s. “Vooral op televisie, nog meer dan bij radio, prikken kijkers er doorheen als je doet alsof.” Interesse in de onderwerpen is ook cruciaal. Als die interesse afwezig is, kan de kijker dat aan elke zinswending of woordkeuze merken.
Het uitbreken van de eerste [[Irak-oorlog]] in 2003 staat hem nog erg bij. Tijdens de berichtgeving voert hij veel gesprekken met collega’s ter plaatse. Na een lange periode van uitzendingen, neemt hij gas terug. Dan pas beseft hij de heftige omstandigheden waaronder zijn collega’s daar hebben gewerkt en met hem hebben gesproken. “Dat besef je niet als je er middenin zit.”
Naast de journaalpresentatie is hij is werkzaam voor NOS-evenementen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verkiezingsuitzendingen, herdenkingen en de uitzending op Bevrijdingsdag. In 2011 werkt hij aan een documentaire voor de 4 mei herdenking. Deze gaat over een oud-gevangene van Westerbork die daar zelf gefilmd heeft tijdens de oorlogsjaren. In 2009 stopt Trip met zijn werk bij Radio 1 om de televisieserie [[De oorlog]] te presenteren. Hij ziet de Tweede Wereldoorlog als een moreel ijkpunt waartegen een heleboel zaken worden afgezet. Grote thema’s als heldendom of goed en fout, maar ook persoonlijke vragen als ‘wat zou jij doen in moeilijke situaties?’ Hij vindt het belangrijk om hier mee bezig te zijn, omdat dit gemakkelijk wordt vergeten in het comfort dat leven in Nederland biedt.




[[Category:personen|Trip, Rob]] [[Category:presentator|Trip, Rob]]
[[Category:personen|Trip, Rob]] [[Category:presentator|Trip, Rob]]

Versie van 26 apr 2011 09:47

Rob Trip bij de Beeld en Geluid Awards 2010

NaamRob Trip
GeborenHaarlem, 9 maart 1960
FunctiesPresentator
Bekend van2 Vandaag, NOVA, Buitenhof, NOS Journaal, De oorlog
Periode actief1984 - heden
Werkt samen metKees Driehuis

Rob Trip in de media
Oeuvre van Rob Trip

Rob Trip groeit op in een gezin waarvoor het achtuurjournaal heilig is. Tussen acht en half negen wordt niet gesproken en verstoord gereageerd als de telefoon gaat. Na de middelbare school in Haarlem, gaat hij rechten studeren. Een jaar later komt hij tot de conclusie dat deze studie hem niet bevalt en kiest hij voor wat hij echt interessant vindt: politicologie. Als hij afgestudeerd is, komt hij terecht bij de regionale omroep in Gelderland. Overigens zonder journalistieke intenties, met het idee om beleidsmatig aan de slag te gaan. Al snel doet hij uitzoekwerk voor een radioprogramma over provinciale politiek. “Voordat ik het wist, hield ik zelf ook een microfoon vast en interviewde ik mensen.” Bij Omroep Gelderland presenteert hij daarnaast het nieuws. Er is elke dag een uitzending en wegens de kleine omvang van de redactie vervult hij een keur aan werkzaamheden.

In 1989 polst eindredacteur Dirk van Egmond de interesse van Trip voor een baan bij Veronica Nieuwsradio. In die tijd heeft Veronica twee uitzenddagen, met daarnaast monteer- en productiedagen. Dit vraagt van Trip ook een heel andere werkwijze dan bij de lokale omroep. Er is veel meer tijd om over onderwerpen en de benodigde aanpak na te denken. Hij heeft bewondering voor Veronica-programma’s, die volledig in het teken van het nieuws staan, en neemt daarom graag de baan aan. “Veronica was de omroep van het vrije woord.” Vanuit Veronica werkt hij ook voor de NOS, bij Met het oog op morgen. Als in 1995 verschillende actualiteitenrubrieken samen worden gevoegd tot het Radio 1 journaal, is hij de enige van Veronica die de overstap hier naartoe maakt. Deze overgang komt voor hem op een goed moment. Hij voorziet dat de vercommercialisering van Veronica niet ten goede van nieuwsradio zal komen.

Bij Radio 1 presenteert Trip elke ochtend, met iedere uitzending een medepresentator van een andere omroep. Tijdens zijn eerste jaar vraagt Ad van Liempt hem om de presentatie van NOVA te doen. In zijn tweede seizoen bij de radio presenteert hij de eerste helft van de week ‘s avonds NOVA, de twee helft van de week ‘s ochtends het Radio 1 journaal. In zijn derde seizoen komt daar de presentatie van Buitenhof bij. Het verschil tussen presenteren op de radio en de televisie is groot. “Vooral de aandacht die het krijgt. Bij de radio kun je bijna op je kop gaan staan en dan hoor je er bijna nooit wat over.” Tussen de radio en Buitenhof ervaart hij - wat maken betreft - het minste verschil: “dat is een soort radioprogramma op televisie.”

In januari 2010 neemt hij de presentatie van het acht-uur NOS Journaal over van Philip Freriks. Ter voorbereiding maakt hij bij de NOS een maand lang schaduwuitzendingen. Zo raakt hij bekend met de studio, wat er komt kijken bij het maken van een journaaluitzending en het schrijven van presentatieteksten. Waar hij het meest aan moet wennen, is de hectiek zo’n anderhalf uur voor de uitzending. Dan worden alle onderwerpen op volgorde gezet en moet al het materiaal binnen zijn. De teksten die hij uitspreekt zijn allemaal door hem zelf bewerkt. “Televisie is zo’n ingewikkeld medium. Je kunt van alles bedenken, dat je van alles zomaar improviserend wilt doen, en dat kan dus uitgerekend niet in een journaal.”

De erfenis van zijn voorganger, Philip Freriks, heeft hij niet als belastend ervaren, omdat ze zo van elkaar verschillen. “Ik stond er wel van te kijken hoeveel aandacht het trok toen ik het uiteindelijk ging doen. Dat zo’n beetje alle kranten dat het belangrijkste nieuws vonden, terwijl er veel belangrijker dingen in de wereld gebeurden. Daar stond ik nog wel een beetje van te kijken.” Trip probeert altijd bij zichzelf te blijven en beschouwt goed vertellen als belangrijke factor in het presenteren. Het gaat erom dat de kijker hem gelooft als hij iets vertelt. “Er zijn heel veel mensen bij televisie omdat ze per se op tv willen, maar er zijn ook mensen, en ik denk dat ik daar ook wel bij hoor, die iets willen vertellen. Ik denk dat ik ingewikkelde dingen ook wel kan uitleggen, snel tot de kern kan terugbrengen. En dat heeft wel iets schoolmeesterachtigs.” Het helpt daarbij dat de kijker hem al langer kent van andere programma’s. “Vooral op televisie, nog meer dan bij radio, prikken kijkers er doorheen als je doet alsof.” Interesse in de onderwerpen is ook cruciaal. Als die interesse afwezig is, kan de kijker dat aan elke zinswending of woordkeuze merken.

Het uitbreken van de eerste Irak-oorlog in 2003 staat hem nog erg bij. Tijdens de berichtgeving voert hij veel gesprekken met collega’s ter plaatse. Na een lange periode van uitzendingen, neemt hij gas terug. Dan pas beseft hij de heftige omstandigheden waaronder zijn collega’s daar hebben gewerkt en met hem hebben gesproken. “Dat besef je niet als je er middenin zit.”

Naast de journaalpresentatie is hij is werkzaam voor NOS-evenementen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verkiezingsuitzendingen, herdenkingen en de uitzending op Bevrijdingsdag. In 2011 werkt hij aan een documentaire voor de 4 mei herdenking. Deze gaat over een oud-gevangene van Westerbork die daar zelf gefilmd heeft tijdens de oorlogsjaren. In 2009 stopt Trip met zijn werk bij Radio 1 om de televisieserie De oorlog te presenteren. Hij ziet de Tweede Wereldoorlog als een moreel ijkpunt waartegen een heleboel zaken worden afgezet. Grote thema’s als heldendom of goed en fout, maar ook persoonlijke vragen als ‘wat zou jij doen in moeilijke situaties?’ Hij vindt het belangrijk om hier mee bezig te zijn, omdat dit gemakkelijk wordt vergeten in het comfort dat leven in Nederland biedt.