Rotvos

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 1 jun 2011 om 14:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire,
Natuurprogramma
Decennia2000-2009
Lengte79'43"
Mediumtelevisie

Rotvos.jpg

Beschrijving

Een film over natuurbeheer in Nederland. Voor de Nederlandse boer is de vos rover die het op zijn kippen heeft voorzien. Voor natuurbeschermers is het de moordenaar van beschermde korhoenders. Voor vossenonderzoeker Jaap Mulder is de vos het mooiste dier dat er op aarde rondloopt. Wie heeft gelijk?

Makers

Scenario, camera, geluid en regie Tijs Tinbergen

Camera, geluid en montage Jan Musch

Muziek Maarten Koopman

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

Producent Jan de Ruiter, Niek Koppen

Bureauproductie Anja Cloosterman

Productiemaatschappij Selfmade films

Producent NCRV Yolande van der Blij

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter

NCRV

Achtergrondinformatie

Rotvos is uitgezonden in de reeks Dokument. Zoals in veel van hun natuurfilms, volgen Jan Musch en Tijs Tinbergen veldwerk. In deze film gaat het om vossenonderzoeker Jaap Mulder. Met state-of-the-art satelliettechnieken en zakcomputers volgt hij de bewegingen van de vossen. Hij doet veel veldwerk en is bij nacht en ontij te vinden in de Limburgse velden en de weides van Waterland. Met humor, diplomatie en passie laveert hij tussen de tegengestelde belangen van jagers, boeren en natuurbeheerders.

Rotvos is in 2009 tijdens het Nederlands Filmfestival bekroond met de Gouden Kalf voor beste documentaire. Het juryrapport: “De documentaire Rotvos sleurt ons mee in het enthousiasme van de hoofdpersoon voor zijn onderzoeksonderwerp: de vos. Het is een film die achter een eenvoudige vormgeving een hoge mate van virtuositeit verbergt en ons tussen neus en lippen door laat kennismaken met de onvermijdelijke absurditeiten van het natuurbeheer in Nederland.”