Ruud van Gessel

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 20 okt 2008 om 12:37

NaamRudolf van Gessel
GeborenUtrecht, 9 april 1956
Functies programmamaker, redacteur, regisseur
Bekend vanAlle kinderen zingen, De droomshow, Het uur van de wolf, Holland Doc
Periode actief1978-heden

Ruud van Gessel in de media
Oeuvre Ruud van Gessel

In Utrecht studeert Ruud af in de Cultuur, Mentaliteit en Ideeëngeschiedenis van de Moderne Tijd. Vervolgens volgt hij een opleiding voor televisieregisseur in London en begint zijn televisiecarrière begin jaren tachtig bij het programma Sesamstraat gevolgd door talloze televisieprogramma’s in de meest uiteenlopende genres: van Mini Playback Show tot Libris Literatuurprijs en van Grand Gala du Disque tot Torhout Werchter.

Naast een schat aan ervaring biedt hem die verscheidenheid aan inhoud en mogelijkheden ook de mogelijkheid om als regisseur te werken met alle grote namen uit de Nederlandse televisiewereld. Zo werkt hij als regisseur samen met onder andere Philips Freriks, Angela Groothuizen, Boudewijn Büch en Jack Spijkerman. Als vaste regisseur van de Cabarestafette werkt hij met alle bekende namen van nu zoals Wilfried de Jong, Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen. Voor Herman van Veen schrijft en regisseert Ruud Blauwe Plekken, de Nederlandse inzending voor het Zwitserse Gouden Roos Festival.

Naast zijn werk als regisseur houdt Ruud zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe programmaformats.Begin jaren negentig begint hij zijn eigenproductiemaatschappij Brooklyn Producties. Hiermee ontwikkelt Ruud zijn eigen ideeën tot hoogwaardige televisieproducties in opdracht van de Nederlandse publieke omroep, het bedrijfsleven en het Duitse ZDF. Verschillende programma’s en scenario’s die hij ontwikkelt met Brooklyn Producties worden in de loop der jaren onderscheiden met prijzen. Het door hem ontwikkelde format van Alle Kinderen Zingen wordt over de hele wereld geproduceerd en met 105 afleveringen het enige en grootste succes van een Nederlands programma in China wordt.

In de tussentijd start Ruud ook de postgraduate opleiding EAVE, Les Entrepreneurs de l’ Audiovisuel Européen. Hiermee vergroot hij niet alleen zijn kennis op het gebied van media. Ook vergroot de opleiding zijn internationale netwerk.