Samson & Gert: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Bijgewerkt. Bron is http://www.studio100fan.eu/forum/viewtopic.php?p=287667)
Regel 12: Regel 12:
 
}}
 
}}
  
[[Bestand:Samson_en_Gert_title_1996-heden.jpg|Titel (1998-heden)]] [[Bestand:Samson_en_Gert_1990.jpg‎|Samson & Gert (1990)]]
+
[[Bestand:Samson_en_Gert_title_1996-heden.jpg|Titel (1996-heden)]] [[Bestand:Samson_en_Gert_1990.jpg‎|Samson & Gert (1990)]]
 
<br clear="all" />
 
<br clear="all" />
  
 
===Beschrijving===
 
===Beschrijving===
 +
Belgische kinderserie over een baasje genaamd Gert en zijn hondje Samson.
 +
Sinds 1990 woont het duo Samson en Gert in het huis met huisnummer 101, waar zij elke dag knotsgekke avonturen beleven. Vooral wanneer hun vrienden aan de deur komen kloppen. Kloppen en niet bellen, want in de allereerste aflevering (uitgezonden op de Vlaamse TV1 op 2 september 1990) maakt buurman Joop Mengelmoes (Gespeeld door de Nederlandse Stef Bos) de deurbel stuk en sindsdien zegt een ieder die binnen komt bij Samson en Gert: "Ik moest kloppen want de bel doet het niet!".
  
Belgische kinderserie over een baasje genaamd Gert en zijn hondje Samson.
+
Aanvankelijk wordt de serie uitgezonden onder de naam ''Samson'', vanaf 1993 heet het programma ''Samson & Gert''. De serie wordt uitgezonden op de Belgische zender TV1. In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep [[Veronica]] co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.
Sinds 1990 wonen ze in het huis met het nummer 101, elke dag beleven ze knotsgekke avonturen wanneer er één van hun vrienden aan de deur komt kloppen. Ja kloppen en niet bellen, want in de allereerste aflevering maakt buurman Joop Mengelmoes de deurbel stuk en sindsdien zegt een ieder die binnen komt bij Samson en Gert: "Ik moest kloppen want de bel doet het niet!".  
+
 
 +
Veronica zou 4 jaar lang co-producent blijven van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als 'De Seend', 'Robodoll' en 'Cococinell' worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in 1997 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de [[TROS]].
 +
 
 +
Gezien sinds 1997 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkwamen was het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen werd een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen werden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 werd hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 werden 'geremasterd' en herhaald tijdens '''XI'je op 2''', een samenwerkingsprogramma van de TROS, EO en Teleac/NOT, werden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen vandaag de dag nog steeds op Ketnet.
 +
 
 +
In 2008 was de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, toen Zappelin eind 2008 de stekker uit de herhalingen trok. Sinds 2011 is de serie (op clipjes na in het programma 'De wereld is mooi') weer op de Nederlandse televisie te zien op het nieuwe '''Kindernet''', waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages die rond 1997 voor de TROS zijn gemonteerd.
  
Aanvankelijk wordt de serie uitgezonden onder de naam ''Samson'', vanaf 1993 heet het programma ''Samson & Gert''. De serie wordt uitgezonden op de Belgische zender TV1. In Nederland zijn de uitzendingen vanaf 1992 te volgen, eerst bij [[Veronica]] en daarna neemt de [[TROS]] het over (1995-1996). Veronica zendt de oorspronkelijke uitzendingen uit, de TROS maakt een selectie. Aangezien sommige uitzendingen gekoppeld zijn aan de Vlaamse actualiteiten besluit de TROS de afleveringen te her-monteren en worden ze voorzien van een nieuwe leader. Hierna is de serie in herhaling te zien op [[Kindernet]]. Voor deze uitzendingen wordt opnieuw gebruik gemaakt van her-montages die eerder te zien zijn geweest bij de TROS.
+
Frappant detail is dat nadat Veronica het programma liet gaan in 1995, de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd.
  
 
===Cast===
 
===Cast===

Versie van 25 jan 2013 01:11

Periode1990-2005
Beschikbaar in archiefniet beschikbaar
GenreKinderprogramma
Decennia1990-1999
2000-2009
Lengte20'00" - 25'00"
MediumTelevisie
Aanvullende informatieTrivia,
Vormgeving,
Overzicht onderdelen,
Televisie-tune

Titel (1996-heden) Samson & Gert (1990)

Beschrijving

Belgische kinderserie over een baasje genaamd Gert en zijn hondje Samson. Sinds 1990 woont het duo Samson en Gert in het huis met huisnummer 101, waar zij elke dag knotsgekke avonturen beleven. Vooral wanneer hun vrienden aan de deur komen kloppen. Kloppen en niet bellen, want in de allereerste aflevering (uitgezonden op de Vlaamse TV1 op 2 september 1990) maakt buurman Joop Mengelmoes (Gespeeld door de Nederlandse Stef Bos) de deurbel stuk en sindsdien zegt een ieder die binnen komt bij Samson en Gert: "Ik moest kloppen want de bel doet het niet!".

Aanvankelijk wordt de serie uitgezonden onder de naam Samson, vanaf 1993 heet het programma Samson & Gert. De serie wordt uitgezonden op de Belgische zender TV1. In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep Veronica co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.

Veronica zou 4 jaar lang co-producent blijven van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als 'De Seend', 'Robodoll' en 'Cococinell' worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in 1997 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de TROS.

Gezien sinds 1997 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkwamen was het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen werd een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen werden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 werd hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 werden 'geremasterd' en herhaald tijdens XI'je op 2, een samenwerkingsprogramma van de TROS, EO en Teleac/NOT, werden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen vandaag de dag nog steeds op Ketnet.

In 2008 was de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, toen Zappelin eind 2008 de stekker uit de herhalingen trok. Sinds 2011 is de serie (op clipjes na in het programma 'De wereld is mooi') weer op de Nederlandse televisie te zien op het nieuwe Kindernet, waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages die rond 1997 voor de TROS zijn gemonteerd.

Frappant detail is dat nadat Veronica het programma liet gaan in 1995, de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd.

Cast

Samson - Danny Verbiest (1989-2005),

Gert - Gert Verhulst (1989-2005)

Albert Vermeersch alias Alberto Vermicelli - Koen Crucke (1990-2005)

Burgemeester - Walter De Donder (1990-2005)

Van Leemhuyzen- Walter Baele (1998-2005)

Octaaf De Bolle - Walter Van de Velde (1992-2002)

De afgevaardigde van de minister - Hans Royaards (1999-2005)

Mevrouw Jeaninne - Ann Petersen (1994-1999)

Frieda Kroket - Barbara De Jonge (2000-2003)

Joop Mengelmoes - Stef Bos (1990-1991)

Miranda - Liesbet Verstraeten (1992-1993)

Sofie - Evi Hanssen (1994-1996)

Makers

Studio 100