Schip van de Week

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1947-1972
Beschikbaar in archiefniet beschikbaar
Genregroetenprogramma
Decennia1940-1949
1950-1959
1960-1969
1970-1979
Mediumradio


Schipvandeweek.jpg
Foto: de 250e aflevering van het Schip van de Week met Guus Weitzel in 1951.

Beschrijving

Groetenprogramma voor zeevarenden. Telefoon is in de jaren veertig en vijftig nog niet geheel ingeburgerd, bellen naar verre gewesten verloopt moeizaam en is duur, cassettebandjes en phonopost -laat staan e-mail of skype- zijn nog onbekende begrippen. De kortegolfradio biedt een mogelijkheid om -alhoewel eenrichtingsverkeer- groepen mensen te laten praten tegen andere mensen op duizenden kilometers afstand.

Zo voert de Wereldomroep decennialang groetenprogramma's in haar pakket. Er is zelfs een aparte groetenafdeling onder leiding van Godard Kal, die eerder werkt voor Radio Brandaris en Radio Oranje. Er zijn groeten voor militairen, personeel van internationaal georienteerde ondernemingen (expats), voor emigranten en -het bekendst- voor zeevarenden.

Na enkele experimenten wordt een plan voor 'doeltreffende groeten-uitzendingen ten behoeve van de Nederlandse koopvaardij' voorgelegd aan een aantal grote rederijen.Die zijn enthousiast: op vooraf bepaalde data worden schepen van de deelnemende rederijen aangewezen, waardoor het mogelijk wordt familieleden van de opvarenden in de studio uit te nodigen.

De eerste aflevering van het speciale programma 'PCJ roept het Schip van de Week!' gaat op 11 maart 1947 de lucht in. Het programma bestaat tot 1972. Gaandeweg groeit het Schip van de Week uit tot een grote happening waarbij tachtig tot negentig gasten de groeten doen aan de opvarenden van een bepaald schip. Vaste presentator is Guus Weitzel. Gastvrouwen zijn onder anderen Teddy Scholten, Ageeth Scherphuis, Mieke Telkamp en Mies Bouwman.

Meer dan 3000 schepen krijgen in de loop der jaren via de Wereldomroep de groeten. In het begin ging dat met de nodige improvisatie, onder meer vanuit de KRO studio's en schouwburg Gooiland in Hilversum. In de nieuwbouw van de Wereldomroep aan de Witte Kruislaan krijgt men aanzienlijk meer ruimte.

Aan het eind van de jaren zestig groeit het besef dat groetenprogramma's voor zeevarenden uit de tijd raken: de bemanningen zijn minder lang van huis en er kan vaak ook met telefoon of cassettebandjes contact worden onderhouden. Op 27 maart 1972 gaat het laatste Schip van de Week de ether in.

Makers

Godard Kal, Guus Weitzel, Mies Bouwman, Ageeth Scherphuis, Teddy Scholten, Mieke Telkamp, Joop Reinboud, Dries Krijn, Joop Simons, Herman Felderhof, Roderick Huijsinga, Martin Ruis, Bas van Dijen, Pim Wijmer, Pim Reijntjes.


zie ook: Video 25 jaar Wereldomroep