Semi stereo

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 16 dec 2019 om 10:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==van mono naar semi stereo== Voor de invoering van de stereofonische muziekweergave worden alle grammofoonplaten in mono uitgegeven. Daar neemt men tegenwoordig ge...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

van mono naar semi stereo

Voor de invoering van de stereofonische muziekweergave worden alle grammofoonplaten in mono uitgegeven. Daar neemt men tegenwoordig geen genoegen meer mee. Om de oude mono platen en mono banden meer luistergenot te laten bieden kan gebruik worden gemaakt van bewerking op de computer om zogenaamde semi stereo weergave te realiseren.

hoe?

Het mono signaal wordt op twee gescheiden sporen gezet. Op één kanaal wordt het originele monosignaal ongewijzigd opgenomen, op het tweede spoor staat ook het monosignaal, maar dat moet worden bewerkt. De bedoeling is dat de weergave van het mono signaal dat op het tweede kanaal staat een fractie van een seconde later gehoord wordt. Dit komt doordat het softwarematig wordt vertraagd. Wanneer de beide sporen gelijktijdig worden afgespeeld, elk via een eigen kanaal, dan lijkt het of er nagalm klinkt. Voor iedere ruimte waar het semi stereo effect gewenst is wordt de nagalmtijd ingesteld. Zo is voor een grote ruimte langer nagalm nodig dan voor de huiskamer. Door de hoge en lage tonen extra aandacht te geven wordt het semi stereogeluid geoptimaliseerd. Het ruimtelijk effect van de bewerkte mono muziek is opvallend.