Sky over Holland

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 9 apr 2008 om 09:56 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1967 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=sky%20over%20holland Beeld en Geluid] | makers = [...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1967
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1960-1969
Mediumbioscoop
Externe infoDVD Box Tijdsbeeld Nederland
Skyoverholland.jpg

Beschrijving

Het hoogtepunt uit de carrière van John Fernhout, filmmaker en telg uit een beroemde kunstenaarsdynastie, vormt de spectaculaire 70mm documentaire Sky over Holland. Op verbluffende wijze wordt in deze film de verwantschap getoond tussen de Nederlandse schilderkunst en het Nederlandse landschap.

Opdrachtgever is de Stichting Wereldtentoonstelling Montreal 1967 die hiervoor maar liefst een half miljoen gulden beschikbaar stelt. Hiermee kan Fernhout onder meer de volumineuze 70mm camera in de neus van een Hunter straaljager laten aanbrengen om zo indrukwekkende luchtopnamen te maken.

De pers reageert gereserveerd, maar de bezoekers van de wereldtentoonstelling zijn verrukt van de haarscherpe beelden op een doek van 20 meter breedte met stereofonisch geluid. In Cannes mag Fernhout een Gouden Palm voor de film in ontvangst nemen.

Skyoverholland1.jpg Skyoverholland2.jpg Skyoverholland3.jpg Skyoverholland4.jpg Skyoverholland5.jpg

Makers

Regie: John Fernhout

Camera: Robert Gaffney en Douwes Fernhout

Scenario: Simon Koster

Muziek: Robert Heppener

Dirigent: Davis Zinman

Mixage: Jean Neny

Productieleiding: Douwes Fernhout


Drager: 70mm, kleur

Lengte: 21'