Sonic acts

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie


Beschrijving

Sonic Acts is een documentaire over de stand van zaken in de elektronische muziek. Er komen verscheidene artiesten en deskundigen aan het woord, en samen schetsen zij een beeld van het ontstaan van elektronische muziek en de manier waarop het popmuziek sinds de jaren 60 heeft beïnvloedt. Zo komen er voorbeelden langs als Frank Zappa en Kraftwerk. Enkele van de ‘talking heads’ in deze documentaire zijn Karlheinz Stockhausen (componist en pionier van de elektronische muziek), Thomas Jenkinson (alias Squarepusher, elektronische muziek-artiest) en Paul D. Miller (alias DJ Spooky, DJ / producer).

Makers

Samenstelling & regie: Frank Scheffer en Jaqueline Oskamp

Interviews: Jaqueline Oskamp, Frank Scheffer en Rob Schröder

Camera: Melle van Essen, René van der Eijk, Frank Scheffer, Ian Kerkhof, Rob Schröder, Peter Mariouw Smit, Joost van Gelder

Montage: JP Luijsterburg

Geluid: Harold Jalving

Geluidsmontage: Michiel Schopping

Productie NPS: Christel Rienks

Eindredactie NPS: Henk van der Meulen

Uitvoerende productie: TYO Vuik

Producent: Frank Scheffer


Achtergrondinformatie

Sonic Acts is in het kader van Het uur van de wolf uitgezonden op 2 februari 1998 en was ook te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam 1998.

Een fragment van deze documentaire is getoond in de aflevering van Zomergasten van zondag 3 augustus 2008. In deze aflevering was muzikant Tom Holkenborg alias Junkie XL te gast. Holkenborg liet een fragment zien waarin Stockhausen praat over de manier waarop er tegenwoordig muziek wordt gemaakt. Stockhausen zegt hier dat de 800 jaar dat muziek bestaat in Europa laten zien dat een artiest hard moet werken om mooie muziek te maken. Mooie dingen zijn volgens hem het resultaat van hard werken, volharding en discipline. Hij herkent deze kwaliteiten niet of nauwelijks in de hedendaagse elektronische muziek-artiesten. Holkenborg ziet Stockhausen niet direct als een voorbeeld, maar hij erkent wel dat hij de mogelijkheid om zijn huidige beroep uit te oefenen aan Stockhausen te danken heeft. Hij ziet Stockhausen als een pionier: “Stockhausen is iemand die elektronische muziek echt geïntroduceerd heeft.”


Regisseur Frank Scheffer is in 1982 aan de Nederlandse Filmacademie afgestudeerd. In 1985 een videoclip voor het nummer A Day van Clan of Xymox en sindsdien heeft Scheffers veel films over muziek gemaakt. Hij behandelt zowel serieuze, zware muziek zoals de componisten Mahler, Wagner en Schonberg als moderne of pop-muziek zoals Frank Zappa. In 1997 kreeg Scheffers De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor zijn gehele oeuvre.

[[[category:productielijst S]]