Spreeuwenwerk

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 1 mei 2012 om 07:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1983
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire, Natuurprogramma
Decennia1980-1989
Lengte40’50”
Mediumtelevisie

Spreeuwenwerk.jpeg

Beschrijving

Documentaire over het voedselgedrag van spreeuwen. Een team onderzoekers van de RU Groningen wordt gevolgd tijdens het bestuderen van het voedselgedrag van spreeuwen op Schiermonnikoog. Het team staat onder leiding van bioloog en ecoloog Joost Tinbergen, de broer van Tijs Tinbergen.

In de documentaire vertelt Joost Tinbergen over de praktische uitvoering van het spreeuwenonderzoek, het soort voedsel dat de spreeuw tot zich neemt, de uitkomsten van de experimenten en het bodemonderzoek in het voedselgebied. Een aantal biologen is intensief bezig met het verzamelen van gegevens over een spreeuw en haar jongen. Dit alles wordt gedaan om aan de hand van de uitkomsten op grotere schaal voorspellingen te kunnen doen over de veranderingen in het milieu.


Makers

Samenstelling en regie Jan Musch, Tijs Tinbergen

Producent TWISK Produktie (Orlow Seunke, Jan Musch, Tijs Tinbergen)

KRO

Achtergrondinformatie

Spreeuwenwerk is door Musch en Tinbergen bedoeld om zich af te zetten tegen de conventionele natuurfilms uit die tijd. Hierin staat het commentaar van de voice-over centraal. Bij "Spreeuwenwerk" doen Musch en Tinbergen een succesvolle poging om het verhaal in de film zelf te laten vertellen. Dit krijgen ze voor elkaar door veldonderzoekers te volgen en daarvan één persoon het verhaal te laten dragen, in dit geval Tijs’ broer Joost Tinbergen.

Er wordt lange tijd met Joost Tinbergen gecorrespondeerd om alle details over het onderzoek helder te hebben. Dit is nodig om het onderwerp af te bakenen; welke shots en welke delen van het onderzoek wil je filmen en welke laat je links liggen. Ook wordt het betreffende gebied op Schiermonnikoog al een seizoen eerder verkend. Hierbij wordt gekeken hoe men het jaar daarop het beste zou kunnen filmen, om zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen werken.