Stichting Amateurfilm

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Stichtingamateurfilm.jpg
NaamStichting Amateurfilm
Oprichting2004
OprichterHenk Verheul
LeidingValentine Kuypers (voorzitter)
Locatie
Externe infoOfficiële site

De Stichting Amateurfilm heeft de missie verbindingen te leggen rondom activiteiten op het gebied van onderzoek, hergebruik en educatie van amateurfilm.

In de Nieuwsbrief (het kwartaalblad van de Stichting Smalfilmmuseum) van april 2004 legt oprichter Henk Verheul het idee achter de Stichting Amateurfilm uit:

“De stichting stelt zich ten doel het behoud en gebruik van en onderzoek naar amateurfilm – in brede zin – te stimuleren, zonder winstoogmerk. Door voorwaarden te scheppen, initiatieven te nemen en te zorgen voor financiële middelen wil zij actief de belangstelling voor de amateurfilm in zijn historische – en meer hedendaagse verschijningsvormen in stand houden en waar mogelijk stimuleren.”


Oprichting

In 2004 is de Stichting Amateurfilm opgericht door filmconservator Henk Verheul op Notariskantoor Terpstra in Almere. Het bestuur bestaat uit voorzitter Carlita Vis, secretaris Herman de Wit en penningmeester Henk Verheul. In de Nieuwsbrief (het kwartaalblad van de Stichting Smalfilmmuseum) van april 2004 legt Verheul het idee achter de stichting uit: “De stichting stelt zich ten doel het behoud en gebruik van en onderzoek naar amateurfilm – in brede zin – te stimuleren, zonder winstoogmerk. Door voorwaarden te scheppen, initiatieven te nemen en te zorgen voor financiële middelen wil zij actief de belangstelling voor de amateurfilm in zijn historische – en meer hedendaagse verschijningsvormen in stand houden en waar mogelijk stimuleren.”


Dag van de Amateurfilm

De eerste taak van de Stichting Amateurfilm is om samen met het South East Film & Video Archive (Brighton) de eerste Dag van de Amateurfilm in het Filmtheater Hilversum te organiseren. Deze eerste editie blijkt een succes. Een jaar later staat de tweede editie in het teken van het twintigjarig bestaan van de Stichting Smalfilmmuseum. Mede dankzij een nieuwe locatie, het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, is ook deze editie succesvol. De Dag van de Amateurfilm wordt een jaarlijks terugkerend evenement.


Overdrachten

In 2006 wordt de collectie van de Stichting Smalfilmmuseum overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, tevens de werkgever van Henk Verheul. Hiermee is de functie van die stichting vervuld. De Stichting Amateurfilm neemt de websites en de Nieuwsbrief over en onderhoudt het contact met Beeld en Geluid over amateurfilmprojecten. Eind 2006 neemt Herman de Wit afscheid als secretaris. Hij wordt vervangen door Carine Hekker.

Het plotseling overlijden van Henk Verheul in januari 2007 zorgt korte tijd voor onzekerheid over het voortbestaan van de Stichting Amateurfilm en de Dag van de Amateurfilm. Verheul is altijd de drijvende kracht geweest achter de stichting. Herman de Wit springt tijdelijk in om het bestuur te versterken en hij vraagt René Koenders om toe te treden tot het bestuur. Koenders heeft eerder vanuit Beeld en Geluid werk verricht voor de stichting en heeft in 2005 de jubileumfilm Picturale - Nederland 1935-1950 gemaakt. Hij wordt in april 2007 secretaris en neemt de coördinatie van de Nieuwsbrief voor zijn rekening. Carine Hekker wordt penningmeester. De Dag van de Amateurfilm 2007 is nog deels door Henk Verheul samengesteld. Het bestuur vult het programma aan met een eerbetoon aan Verheul. Om de organisatie te versoepelen wordt de Dag op voorstel van Herman de Wit ondergebracht in het programma van het Nederlands Film Festival waarvan de Wit programmeur is. Het blijkt een gouden combinatie en de volgende edities zijn ook “te gast” bij het Film Festival.


Voortzetting

In 2008 vertrekt voorzitter Carlita Vis en Carine Hekker neemt het voorzitterschap over. In de jaren daarna wordt het bestuur versterkt door jonge filmliefhebbers die tevens verbonden zijn aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en EYE. De doelstelling van het leggen van verbindingen rondom activiteiten op het gebied van amateurfilm wordt verder aangehaald.