Swip Stolk

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamSwip Stolk
GeborenNijmegen, 1941
Functies grafisch ontwerper
Bekend vanVARA haan eind jaren zeventig
Periode actief1959 - heden
Werkt samen metRené Coelho
Externe infowebsite van Swip Stolk

Swip Stolk in de media
Oeuvre Swip Stolk

Swip Stolk is een autodidakt grafisch ontwerper die vanaf de jaren zestig bekendheid geniet door zijn eigenzinnige en opvallende ontwerpen.

De VARA is in 1974 op zoek naar een nieuw logo en bijbehorende huisstijl. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven onder vijf ontwerpers waaronder Swip Stolk. Vanwege de afname verplichting bij de NOS gaat de opdracht naar de grafische afdeling van de NOS en uiteindelijk ontwerpt Johan Volkerijk een logo met een haan tegen een zonsopkomst.

In 1978 neemt René Coelho van de VARA weer contact op met Stolk. Coelho heeft de schets-ontwerpen van Stolk uit 1974 terug gevonden uit 1974 en aan de directie voorgelegd. Deze vonden de vormgeving passend bij de identiteit van de VARA. Stolk richte zich op het ontwerpen van een complete huisstijl: alfhabet, gids, televisie, programma’s etc. Het probleem met de NOS was er nog, waardoor veel zaken buiten de deur gedaan worden wat de huisstijl verandering vrij duur maakte.

De VARA is in die jaren een enorm democratische vereniging. Medewerkers hebben veel inspraak en dat leidt al snel tot sterke interne verdeeldheid en ook de huisstijl werd daar de dupe van. In 1979 had Swip Stolk er genoeg van, vrijwel niets van zijn oorspronkelijke ideeën kwam op het scherm en hij nam ontslag.

Hoewel Swip Stolk al weg is bij de VARA worden elementen uit zijn huisstijl nog wel gebruikt tot de volgende huisstijl van NOS ontwerper Frans Lasès in 1983 geïntroduceerd wordt. De meeste bezwaren golden de haan, die vond men protserig en arrogant. Stolks haan verdween dus, maar het door hem ontworpen lettertype 'VARA bold' bleef bijvoorbeeld wel te zien in de VARA-Gids en op televisie.

In 1979 wordt Stolks werk voor de VARA tentoongesteld in het Groninger Museum. Vanaf dan gaat Stolk veel voor het Groninger Museum ontwerpen en vanaf 1994 is hij de vaste vormgever van het museum van directeur Frans Haks. Frans Haks heeft die periode grote interesse voor televisievormgeving, dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de tentoonstelling over Jaap Drupsteen's televisiewerk in 1983.