Tangentiale toonarm: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij het afspelen van elpees heeft men doorgaans te maken met het verschijnsel fouthoek. Om deze fouthoek tijdens het afspelen op nul graden te houden is door di...')
 
 
Regel 1: Regel 1:
 
Bij het afspelen van elpees heeft men doorgaans te maken met het verschijnsel [[fouthoek]]. Om deze fouthoek tijdens het afspelen op nul graden te houden is door diverse fabrikanten in plaats van de gebogen arm de zogenaamde tangentiale toonarm geïntroduceerd.
 
Bij het afspelen van elpees heeft men doorgaans te maken met het verschijnsel [[fouthoek]]. Om deze fouthoek tijdens het afspelen op nul graden te houden is door diverse fabrikanten in plaats van de gebogen arm de zogenaamde tangentiale toonarm geïntroduceerd.
  
Deze arm is zodanig aan de grammofoonbehuizing gemonteerd dat de naald steeds in dezelfde positie staat als de snijbeitel van de machine die de opname heeft gemaakt. De arm scharniert niet op een draaipunt naast het plateau waarop de plaat ligt maar beweegt zich als geheel langzaam van de rand van de plaat naar het midden. Het bevestigingspunt van de arm is gemonteerd aan de mechanisme dat er voor zorgt dat de gehele arm een gelijke stand houdt, namelijk volledig haaks op de baan die de naald volgt. Hiervoor beweegt de arm met dezelfde snelheid als die waarmee de naald door de groef naar het midden wordt geleid.  
+
Deze arm is zodanig aan de grammofoonbehuizing gemonteerd dat de naald steeds in dezelfde positie staat als de snijbeitel van de [[platensnijder]] die de opname heeft gemaakt. De arm scharniert niet op een draaipunt naast het plateau waarop de plaat ligt maar beweegt zich als geheel langzaam van de rand van de plaat naar het midden. Het bevestigingspunt van de arm is gemonteerd aan de mechanisme dat er voor zorgt dat de gehele arm een gelijke stand houdt, namelijk volledig haaks op de baan die de naald volgt. Hiervoor beweegt de arm met dezelfde snelheid als die waarmee de naald door de groef naar het midden wordt geleid.  
  
 
[[Categorie: techniek]]
 
[[Categorie: techniek]]

Huidige versie van 20 jan 2020 om 11:39

Bij het afspelen van elpees heeft men doorgaans te maken met het verschijnsel fouthoek. Om deze fouthoek tijdens het afspelen op nul graden te houden is door diverse fabrikanten in plaats van de gebogen arm de zogenaamde tangentiale toonarm geïntroduceerd.

Deze arm is zodanig aan de grammofoonbehuizing gemonteerd dat de naald steeds in dezelfde positie staat als de snijbeitel van de platensnijder die de opname heeft gemaakt. De arm scharniert niet op een draaipunt naast het plateau waarop de plaat ligt maar beweegt zich als geheel langzaam van de rand van de plaat naar het midden. Het bevestigingspunt van de arm is gemonteerd aan de mechanisme dat er voor zorgt dat de gehele arm een gelijke stand houdt, namelijk volledig haaks op de baan die de naald volgt. Hiervoor beweegt de arm met dezelfde snelheid als die waarmee de naald door de groef naar het midden wordt geleid.