Terugkeer van Den Vliegenden Hollander

Uit B&G Wiki
Versie door Awaslander (overleg | bijdragen) op 25 sep 2009 om 11:53 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1993-1995 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Terugkeer%20van%20Den%20Vlieg...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1993-1995
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreGeschiedenisprogramma
Decennia1990-1999
Lengte7'50"
MediumFilm


Terugkeer van den Vliegende Hollander.jpg Terugkeer van den Vliegende Hollander1.jpg

Beschrijving

Compilatiefilm over de bijdrage van Nederlandse vliegers die bij de Royal Air Force streden tegen nazi-Duitsland. De Nederlandse vliegers vliegen bij drie onderdelen van de Royal Air Force: Fighter Command, Bomber Command en de Pathfinder Force. De film bestaat uit drie delen en is samengesteld uit scènes die ontleend zijn aan talloze films, gemaakt tussen de jaren 1940 en 1945.

De eerste akte toont de Duitse oorlogswals tijdens de Blitzkrieg in het Westen met onder andere de landing bij de Moerdijkbruggen, het bombardement op Rotterdam, de gevechten bij Sedan, de aankomst van de Koningin in Londen, de opleiding van vliegtuigbemanningen en het ondergrondse verzet in Nederland.

In de tweede akte is er aandacht voor de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling van Nederlandse arbeidskrachten in Duitsland. Verder brengt Prins Bernhard een bezoek aan het RAF 322, het Dutch squadron van de Royal Air Force.

In de derde en laatste akte is de invasie van Normandië in volle gang. Het Britse leger rukt op in Noord-Frankrijk en België, op weg naar Nederland. Eindhovenaren begroeten de tanks en voertuigen met groot enthousiasme. Prins Bernhard eert enkele moedige vliegers met het Vliegerkruis. Een plaquette toont ten slotte: 'Gevallen voor Koningin en Vaderland met het wapen der militaire luchtvaart' met daaronder een lange lijst met namen van hen die vielen in de vijf oorlogsjaren.


Makers

Eindredactie Gerard Baars

Productie en research Jolanda La Mark

RVD Filmarchief